Izvor: B92, 05.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plašenje mečke rešetom

Inicijativu socijalista i radikala da se na najavu nezavisnosti Kosmeta prekinu i pregovori, ali i diplomatski odnosi sa državama koje su za takvo rešenje, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević ocenio je kao "totalno neodgovornu".

- Najpre mora da se zna ko nas je i doveo u poziciju u kojoj smo. Pa upravo socijalisti i radikali su odgovorni za prihvatanje ultimatuma NATO, kao vojno-tehničkog sporazuma, kojim je Kosovo praktično predato na vojnu upravu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međunarodnim snagama i civilnu UN. I drugo, takva metoda "pritiska", baš kao i pre toga najava proglašenja okupacije Kosmeta, sasvim je nedelotvorna i čak izaziva suprotan efekat. To je kao kad plašite mečku rešetom. Niko se neće naročito uzrujati ako prekinemo pregovore, a pogotovo ako prekinemo diplomatske odnose. U pitanju je neodgovorna "patriotska" retorika koja ne vodi ničemu korisnom - kaže Kovačević.

Kakve bi bile posledice prekida diplomatskih odnosa sa, recimo, SAD ili Velikom Britanijom?

- Najpre, ne verujem da bi iko pri normalnoj svesti tako šta učinio. I drugo, ne vidim da smo mi u toliko dobroj pregovaračkoj poziciji da možemo ikoga da ucenimo, pogotovo ne tom vrstom pretnje. Jer, jasno je da bismo takvim potezom samo sebe gurnuli u izolaciju, prekinuti bi bili pregovori o stabilizaciji i pridruživanju i na neodređeno vreme odložena perspektiva evroatlantskih integracija. Ali, bespredmetno je o tome uopšte pričati, jer i zagovornici takve ideje, da su na vlasti, ne bi je realizovali.

Sve se više govori o tome da je Haški tribunal balast i za pregovore o budućem statusu Kosmeta?

- Našu pregovaračku poziciju nesumnjivo slabi neispunjavanje obaveza prema Haškom sudu. Naravno, svi će, od Brisela do Vašingtona, negirati da postoji direktna veza između ta dva pitanja, ali je savršeno jasno da se punom saradnjom s Tribunalom, odnosno izručenjem generala Ratka Mladića, naš položaj popravlja. Naime, međunarodna zajednica i u slučaju Kosova u prvom redu ima u vidu kako će se određenja rešenja odraziti na stabilnost u regionu. Upravo zbog toga sve što doprinosi "raščišćavanju" situacije, a u tom pogledu je pitanje saradnje s Tribunalom veoma važan faktor, objektivno jača rejting Srbije, a samim tim i njenu pregovaračku snagu.

Ponovo se javnost bavi transformacijom odnosa premijera Koštunice prema Hagu, od čuvene "devete rupe na svirali", pa do ocene da je ta saradnja više naš nego interes Tribunala?

- Kada se jednom preuzme odgovornost za tzv. vršenje vlasti, onda je odnos prema stvarnosti potpuno drugačiji nego u vreme kada se sve gleda sa strane. Drugim rečima, činjenica jeste da je ova vlada, koja je najmanje bila sklona saradnji sa Haškim sudom, stabilizovala svoju poziciju u međunarodnim krugovima upravo ispunjavanjem obaveza prema Tribunalu. I toga je premijer duboko svestan, bez obzira šta on lično mislio o tom sudu. Razume se, primedba se može staviti da se sve to stalno stavlja u kontekst "pritiska" a ne zbog nas samih. Ali svejedno, na tu transformaciju ne bih gledao sa ironijom, već kao potvrdu činjenice da svaka vlada mora da vodi računa o realnom svetu u kojem živi ako želi iole da bude odgovorna prema državi i narodu.

Da li bi Srbiji bila danas u boljem položaju da upravo Vojislav Koštunica nije godinama satanizovao taj sud?

- Naravno da je tako. Pokojni premijer Đinđić je povukao najrizičniji potez izručenjem Slobodana Miloševića, ali su onda počela otezanja sa mnogo manje važnim i značajnim ličnostima. Za tu opstrukciju su bili krivi, s jedne strane, upravo tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a s druge predstavnici Crne Gore koji su držali Saveznu vladu na čelu sa Zoranom Žižićem. To sve nas jeste mnogo koštalo, ali mislim da je sada korisnije razgovarati o sadašnjosti, a u tom pogledu je najvažnije da se demokratska Srbija, o kojoj je Boris Tadić govorio, ujedini sa svim svojim slabostima. Dakle, moraju da savladaju međusobno gađenje i učvrste ukupnu poziciju države, jer to je naš jedini izlaz.

Koliko je uopšte realno takvo "pomirenje" u situaciji kada se animozitet između DSS i DS "oseća na kilometar"?

- Izbor DSS između DS i SRS mora da bude jasan. Dil sa radikalima bilo bi političko samoubistvo, a da i ne govorim šta bi to značilo za Srbiju. Iako se svet formalno ne bi protivio takvom aranžmanu, u smislu da se ne bi mešao, mi bismo ga, i kao država i kao narod, skupo platili. Na kraju, činjenica jeste da animozitet između DSS i DS na postoji na nivou retorike, no samoj razmeni teških reči ne treba mnogo pridavati pažnju, jer je ipak za očekivati da prevlada realna politika.

Ali tim i takvim izjavama se upućuje i određena poruka građanima, odnosno biračima?

- Tačno je da se svi obilato trude da i inače frustriranoj javnosti u Srbiji šalju poruke koje je dodatno zbunjuju. Međutim, moram napomenuti i to da, objektivno, u ovom trenutku vanredni parlamentarni izbori nisu na dnevnom redu. Valja se zato koncentrisati oko ovih drugih državnih pitanja, kao što je Kosovo, a sve ostalo smatrati "političkim folklorom" u kome svaki šef poslaničke grupe mora da kaže nešto ružno na račun kolege iz druge stranke jer bi u suprotnom mislio da mu je dan propao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.