Izvor: Politika, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plantaža rajskog voća

Vrbas – Kada je pre pet godina naslutio da bi usled tranzicionih promena mogao ostati bez stalnog zaposlenja, Dušan Marojević je odlučio da menja profesiju automehaničara i vozača, pa je tako počeo da se bavi voćarstvom. Zasukao je rukave, prikupio nešto kredita, izvukao ušteđevinu, da bi na njivi od oko 5.500 kvadratnih metara zasadio 900 mladica jabuka. One su već izrasle u lepa stabla sa bogatim krošnjama i ove jeseni Dušan ubira prvi značajniji rod. Računa da će ukupan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prinos na ovoj maloj plantaži "rajskog voća" iznositi oko petnaest tona kvalitetnih plodova.

Pokazalo se, kaže Marojević za "Politiku", da nije pogrešio, da je načinio pravi potez. Pošto je otpušten s posla, kao tehnološki višak, ovaj Vrbašanin potpuno se posvetio svom voćnjaku koji će mu, veruje, ostati osnovni dugoročni izvor egzistencije. Kao početniku u ovom poslu, veli, nije mu bilo ni malo lako. Pored svakodnevnog rada u voćnjaku, morao je da pročita obilje stručne literature kako bi stekao što više znanja o proizvodnji jabuka, odlazio je često na seminare i sajmove voćara, a uspostavio je i dobru saradnju sa Institutom za voćarstvo novosadskog poljoprivrednog fakulteta.

– Mada sam već stekao podosta iskustva, još uvek učim i koristim savete stručnjaka, u prvom redu profesora doktora Vlade Ognjanova, jednog od naših vodećih eksperata za proizvodnju jabuka, koji mi je odista mnogo pomogao. Na njegovu sugestiju zasadio sam, malo poznatu, ali visokorodnu i kvalitetnu francusku sortu "delbaro". To je konzumna, slatka, sočna, aromatična i ukusna jabuka, koja u punom rodu može da dostigne prinos od 35 kilograma na jednom stablu – objašnjava za naš list Dušan Marojević.

Berba u njegovom voćnjaku ovih dana je u punom jeku, krošnje se povijaju pod teretom rumenih grozdova jabuka. Problema sa plasmanom nema, jer je potražnja velika, cene su prihvatljive za kupce, ali odgovaraju i proizvođaču. Oko 40 odsto ukupnog roda po standardu pripada prvoj klasi, što znači da je prečnik jednog ploda najmanje 75 milimetara. Otprilike toliko biće i druge klase, dok će se preostali deo preraditi u rakiju. I to će, ističe Marojević, doneti solidan prihod budući da je čista, prirodna jabukovača veoma popularna kod ljubitelja dobre kapljice u ovom delu Bačke.

– Održavanje voćnjaka iziskuje mnogo rada i odgovornosti, pa i novčanih ulaganja. Uz sve to, ovaj posao treba raditi s velikom njubavlju. Svako stablo jabuke zahteva posebnu pažnju i brigu, jer jedino tako će uzvratiti izdašnim rodom – naglašava naš sagovornik i podseća da ovo voće, zbog svih svojstava, nije uzalud, još od Adama i Eve, nazvano simbolom zdravlja i lepote, mladosti i plodnosti.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.