Planovi za budućnost posle transplantacije

Izvor: RTS, 23.Mar.2014, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planovi za budućnost posle transplantacije

Šest meseci posle transplantacije pluća u Beču, Sandra Živković kaže da opet pravi planove za budućnost. Ona želi da se bavi seoskim turizmom, da ide na planinarenje, pošto je, kako kaže, sada u mogućnosti.

Iako Srbija donedavno nije imala Sporazum o saradnji sa bečkom AKH klinikom, jednom od najpoznatijih evropskih bolnica u kojoj se rade transplantacije srca i pluća, stručnjaci te ustanove, ipak su često pomagali najhitnijim pacijentima iz naše zemlje. Sada, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postoji ugovor o saradnji, pored neophodne pomoći građanima, u tu kliniku na usavršavanje ići će i naši lekari.

Dvadesetdvogodišnja Sandra bolovala je od cistične fibroze, a detinjstvo provodila u Institutu za majku i dete. Lek koji je pila 13 godina, izazvao je alergijsku reakciju i Sandra je u julu prošle godine bukvalno počela da se bori za život.

"Pored mene je bio dr Milan Rodić koji mi je pružio ruku i taj stisak  ruke mi je tada bio sve. Sledeće čega se sećam jeste da sam se probudila u Beču", priča Sandra Živković.

Po dolasku u Beč, plan je bio da deo pluća Sandri doniraju roditelji i brat.

"Ona po njihovim pravilima ne bi ni trebalo da bude primljena jer je bila na ivici smrti, na kraju, na dan operacije desilo se čudo, dobila je pluća, spaseni smo i mi, ali najvažnije je da je ona spasena", priča Sandrina majka Marija.

Šest meseci posle transplantacije pluća, Sandra kaže da opet pravi planove za budućnost.

Sandra želi da se bavi seoskim turizmom, da ide na planinarenje, pošto je, kako kaže, sada u mogućnosti.

U međuvremenu, sa bečkom AKH klinikom potpisan je Sporazum o saradnji, a u skladu sa evropskim propisima priprema se lista pacijenata kojima je neophodna transplantacija pluća.

"Ranije ste morali da date depozit od 120.000 evra, sada sa ugovorom depozit je 30.000 evra i svi troškovi su isti kao za građane Beča", kaže dr Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra KCS.

"U slučaju da imamo našeg pacijenta kome je potrebna transplantacija, a imamo donora koji odgovara tom pacijentu, uzeće se ta pluća odavde ali će se uraditi transplantacija u Beču dok se naši ljudi ne usavrše", objašnjava Lončar.  

Do tada, važno je da znate i da je porodica Živković odlučila da potpiše i donorske kartice. Kažu, sada mnogo bolje nego pre shvataju značaj zaveštanja organa. Zahvaljujući nepoznatom davaocu, njihova ćerka je sada živa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.