Planovi o privatizaciji na severu naljutili Srbe

Izvor: Southeast European Times, 25.Avg.2012, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planovi o privatizaciji na severu naljutili Srbe

Prema kosovskom zakonu, sva preduzeća u zemlji koja su registrovana kao društvena od marta 1989. godine u njenoj su nadležnosti

25/08/2012

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 25.8.2012.

Kosovska agencija za privatizaciju planira da proda dva preduzeća u društvenom vlasništvu u severnom delu zemlje, gde srpsko stanovništvo čini većinu. Taj plan je izazvao reakciju Srbije. Te dve firme, fabrika ležajeva PPT i fabrika mašinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << delova Lola-Fot, obe u opštini Leposavić na severu, zapošljavaju uglavnom Srbe.

Srpska kancelarija za Kosovo saopštila je u sredu (22. avgust) da je od Ustavnog suda Srbije zatražila da preispita ustavnost celokupne privatizacije sprovedene na Kosovu. Beogradski B92 izvestio je da se „zahtev odnosi na celokupnu privatizaciju urađenu od 1999. do danas“.

„Ne možete da kupite nešto što je ukradeno. Prvo mora da se ustanovi kome to pripada, a tek kada se to učini možemo da razmišljamo o privatizaciji. Privatizacija na Kosovu urađena je monoetnički. Srbi u njoj nisu učestvovali i to je jednostavno neodrživo“, izjavio je šef kancelarije Aleksandar Vulin.

Agencija je, međutim, saopštila da ima isključivo pravo na privatizaciju društvene imovine na Kosovu, na osnovu ustava zemlje.

„[Mi smo] i ranije privatizovali preduzeća i imovinu u društvenom vlasništvu… na područjima na Kosovu naseljenim Srbima“, rekao je portparol agencije Ilji Kaloši za SETimes. Agencija je privatizovala imovinu u centru Ineks-Brezovica, farmu Priluža i fabriku Kristal. Agencija je takođe otvorila kancelarije u oblastima naseljenim srpskom manjinom, kao što su Štrpce, Leposavić i Gračanica.

„Te kompanije su nastale od srpskog novca i nova vlada treba da spreči kosovske vlasti [da ih] prisvoje“, rekao je Oliver Ivanović, bivši sekretar bivšeg ministarstva za Kosovo u Srbiji, u izjavi za SETimes.

„Nije tačno da srpskim radnicima nije bilo dozvoljeno da učestvuju u procesu privatizacije društvenih preduzeća. Upravo suprotno, agencija je podsticala radnike društvenih preduzeća, bez razlike, da udruže snage i učestvuju na tenderima za privatizaciju“, kaže Kaloši za SETimes.

Portparolka agencije Arta Gosalci rekla je novinarima da nadležnost agencije priznaju svi građani Kosova, „uključujući one iz srpske zajednice, koji ne samo da su službenici agencije, nego su i kupci“.

Kaloši je za SETimes izjavio da je zakonska i ustavna obaveza agencije da privatizuje društvena preduzeća na celokupnoj teritoriji Kosova, uključujući njena sredstva i zemljište.

Direktor kosovskog Centra za strateška i socijalna istraživanja Ibrahim Redžepi rekao je da, prema Zakonu o Kosovskoj agenciji za privatizaciju, sva preduzeća na teritoriji Kosova, koja su do kraja marta 1989. registrovana kao društvena preduzeća, potpadaju pod nadležnost agencije.

„Ovo pitanje je jasno definisano zakonom, jer zakon ne prihvata transformacije koje su se dogodile posle tog datuma“, rekao je Redžepi za SETimes.

Kosovo je privatizovalo preko 300 društvenih preduzeća i prikupilo preko 600 miliona evra od prodaje nakon uspostavljanja Kosovske poverilačke agencije 2002, koja je kasnije pretvorena u Kosovsku agenciju za privatizaciju, posle proglašenja nezavisnosti zemlje 2008. godine.

Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose u Beogradu, kaže da je plan Kosova o privatizaciji na severu pokušaj učvršćivanja njegove pregovaračke pozicije u tehničkom dijalogu sa Beogradom, čiji se nastavak očekuje u septembru.

Iako Priština formalno može da proda kompanije na severu, Janjić za SETimes kaže da će se pojaviti problemi kada dođu novi vlasnici, jer Srbi to ne prihvataju i to bi mogao da bude ozbiljan bezbednosni rizik.

Dopisnica SETimesa Biljana Pekušić iz Beograda doprinela je ovom izveštaju.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.