Planovi na Zlatiboru i Zlataru

Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planovi na Zlatiboru i Zlataru

Zlatibor Za sedam narednih godina Zlatibor i Zlatar postaće turističko područje u kome godišnji prihod od turizma treba da dostigne 60 miliona evra. Sadašnjih oko milion noćenja Zlatibor podiže na milion i po, Zlatar svojih tridesetak hiljada noćenja udesetostručava. Do 2015. godine na Zlatiboru treba da bude izgrađeno 1.125 novih hotelskih soba, ulaganja u nove sadržaje dostićiće 111 miliona evra, a posao dobiti 720 novih radnika. Zlataru pripada oko 5.000 novih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ležajeva i stotine novih radnih mesta.

A put do takvog napretka vodi preko milionskih državnih i privatnih ulaganja, školovanih kadrova, razumnog upravljanja. Uz to, i novom turističkom infrastrukturom: pravljenjem modernih hotela, skijališta, akva-parkova, proširivanjem puteva, gradnjom golf terena, ′′eko akva risorta Uvac′′, gondola, razvojem seoskog turizma, osposobljavanjem aerodroma Ponikve za civilne letove...

Ne, nije ovo spisak lepih želja, već planski dokument o razvoju ove dve planine, upravo predstavljen. Reč je o Poslovnom (master) planu turističke destinacije Zlatibor-Zlatar, koga su sačinili profesori sa Univerziteta Singidunum, po narudžbi Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj. Sagledali potencijale, ukazali na značaj trojstva država-opštine- privatni investitori, utvrdili da čitav kraj ima prirodne uslove i razvojne šanse, a na odgovornim je da to iskoriste.

- U ovom dokumentu su koreni za investicije koje su na ovim planinama planirane - kazao je državni sekretar za turizam u pomenutom ministarstvu Goran Petković.

- Gruba istina je da turizam Zlatibora i Zlatara ni do danas nije prepoznao vrednosti prostora u kome je nastao, sve je uglavnom svedeno na Kraljeve Vode - ocenio je prostorni planer Slobodan Mitrović, koji je uz ostale učestvovao u izradi dokumenta.

Pažnju prisutnih privukla su saopštena demografska istraživanja: saznanje da se smanjuje broj stanovnika celog kraja, da preovlađuje živalj zrele životne dobi, te da je obrazovna struktura loša. Više ih je u ovdašnjim opštinama Čajetina i Nova Varoš bez ikakve školske spreme, nego sa visokom i višom spremom zajedno. Školovani kadrovi nedostaju, a to je svojim iskustvom potvrdio vlasnik kompanije ′′Mona′′ Đorđe Momirović, koji je luksuzno renovirao svoj hotel na Zlatiboru.

- Kao investitor mogu da kažem da je kadrovski problem veoma prisutan, teško je ovde naći školovanog kakav vam je potreban. Napraviće se i putevi i objekti, ali ovaj problem može biti ograničavajući faktor razvoja - ukazao je vlasnik ′′Mone′′, pomenuvši uz to i veoma ozbiljan problem postojanja nelegalnih izdavalaca smeštaja, nastao u oklevanju države da sprovede da svi, kao u normalnom svetu, poštuju zakon oko plaćanja boravišne takse.

Priču o kadrovskom i obrazovnom problemu dopunio je Stjepan Panić, direktor Visoke poslovne škole u Užicu, rekavši da, uprkos izraženim potrebama ovog kraja, ova škola nije dobila akreditaciju za studije turizma, a stekla ju je za druge smerove.

Rečju, razvoj se planira na Zlatiboru i Zlataru, prilivi milioni od države i investitora se očekuju, a ko će razvojne poslove da ponese na svojim plećima, pitanje je na koje, kako sad izgleda, tek treba tražiti odgovor.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.