Plan za Tršić i Tronošu

Izvor: Politika, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan za Tršić i Tronošu

Ovim dokumentom stvaraju se uslovi za bolji život meštana, ali i prilika za razvoj turizma i ugostiteljstva

Loznica – Plan opšteg uređenja za Tršić i Tronošu je posle usvajanja prostornog plana opštine Loznica i generalnog plana grada najznačajniji planski dokument koji je Loznica donela do sada, kaže Sava Babić, direktor JP "Urboplan", dodajući da je on na javnom uvidu 21 dan i da će u tom periodu biti održane tri njegove prezentacije, u Tršiću, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Koreniti, kojoj pripada Tronoša, i Loznici.

– Plan je napravljen da bi se omogućila zaštita Tršića oko Vukove kuće, saborišta i oko manastira Tronoše, i ostalog prostora koji su definisali republički zavodi za zaštitu prirode i zaštitu kulturnih spomenika i Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva. Plan bi osim zaštite trebalo da omogući i normalan život ljudima na tom prostoru od 2.083 hektara, da mogu na imanjima da dograde deo kuće, da mladi odavde ne bi odlazili. Ovim planom opšteg uređenja sa elementima detaljne regulacije stvaraju se uslovi za razvoj turizma i ugostiteljstva, proširenje i mogućnost izgradnje smeštajnih kapaciteta koji će omogućiti da Tršić bude mesto gde može da se boravi duže i da za đake može da se održava rekreativna nastava – kaže Babić.

Po njegovim rečima, očekuje se, naročito od meštana Tršića i Tronoše, i stručne javnosti, preduzeća, mogućih investitora i drugih da primedbe i prigovori budu unapređujući kako bi konačan oblik plana bio što kvalitetniji pre upućivanja na usvajanje SO Loznica jer u narednih 15-20 godina on treba da bude okosnica razvoja i života na tom području. Babić kaže da će ovim planom biti omogućena revitalizacija Vukove staze od njegove kuće do manastira Tronoša, pošto se rešavaju svi imovinskopravni poslovi. Rekreativno-turistička staza biće dugačka 4.600 metara, prolaziće kroz šumu i imaće odmorišta i tri mesta sa vodom. Trebalo bi da bude urađena tokom leta i završena pre Vukovog sabora.

prethodni plan za uređenje Tršića i Tronoše donet je pre više od dve decenije.

S. Trifunović

[objavljeno: 22.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.