Plan o razmeni podataka o putnicima podstiče strahovanja o narušavanju privatnosti

Izvor: Southeast European Times, 03.Feb.2011, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan o razmeni podataka o putnicima podstiče strahovanja o narušavanju privatnosti

Brisel kaže da su nova pravila potrebna zbog borbe protiv opasnosti od terorizma, ali bi protivljenje u Evropskom parlamentu moglo da bude veliko.

03/02/2011

(Rojters, AFP, DPA, Blumberg, Njujork tajms, BBC, Dojče vele, Telegraf, London ivning standard – 2.2.2011; Euobzerver – 1.2.2011)

Aviokompanije koje lete u zemlje članice EU ili iz njih imaće obavezu da po zahtevu dostave informacije o putnicima policiji u zemlji dolaska ili odlaska, na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << plana Evropske komisije (EK) koji je predstavljen u sredu (2. februara).

Cilj predložene direktive EU za Listu imena putnika (PNR) je da se pomogne vlastima u 27-članom bloku u borbi protiv ozbiljnih kriminalnih dela i terorizma, rekao je Brisel, obećavajući odgovarajuće zaštitne mere, kojima će se osigurati zaštita privatnosti putnika aviona.

„Zajednička pravila EU neophodna su u borbi protiv ozbiljnih krivičnih dela, poput krijumčarenja droge i ljudi, kao i terorizma, te da bi se osiguralo poštovanje privatnosti putnika i potpuna zaštita njihovih prava u svim državama članicama“, izjavila je komesarka EU za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom.

Predlog moraju da odobre vlade svih zemlja članica i Evropski parlament (EP) da bi postao zakon. EK očekuje da će pregovori o nacrtu trajati oko dve godine.

Pravila za koja se zalaže primenjivala bi se samo za letove izvan EU, ali bi u budućnosti mogla da budu proširena kako bi obuhvatala i letove između zemalja članica EU.

Iako neke zemlje članice EU podržavaju to, uključivanje unutrašnjih putovanja smatra se preuranjenim u ovoj fazi, rekla je EK, navodeći finansijske razloge. Prema rečima zvaničnika, uspostavljanje predloženog sistema samo za letove izvan EU koštalo bi zemlje članice ukupno 220 miliona evra.

„Imajući u vidu veliki broj putnika na unutrašnjim letovima, kojih je tri puta više nego putnika na međunarodnim letovima, troškovi postavljanja i upravljanja sistemom bili bi mnogo veći“, ukazala je EK u saopštenju od srede.

Ako predloženi sistem bude odobren i postavljen, aviokompanije, koje trenutno čuvaju do 64 različite vrste PNR informacija, bile bi obavezne da pruže policiji 19 osnovnih podataka -- uključujući kontakt detalje, datum putovanja i destinaciju, informacije o karti, broj sedišta i informacije o prtljagu.

Međutim, EK je ukazala da će do prenosa podataka dolaziti samo po zahtevu i da nacionalne vlasti u zemljama članicama EU neće imati direktan pristup bazama podataka aviokompanija.

Informacije će biti dostavljene određenoj jedinici u specifičnoj zemlji dolaska ili polaska, gde će biti čuvane 30 dana nakon leta. Posle toga ime putnika mora da se izbriše, ali anonimni podaci mogu da se čuvaju u odvojenoj bazi podataka do pet godina.

Očekuje se da će EK biti teško da progura predlog u EP, koji ju je ranije primorao da ponovo pregovara o sličnim sporazumima o razmeni informacija sa Sjedinjenim Državama.

„Ovaj predlog je novi udarac osnovnim pravima u Evropi“, izjavio je u sredu poslanik Zelenih Jan Filip Albreht, a prenosi AFP.

Prema Birgiti Sipel, specijalistkinji socijaldemokrata za unutrašnja pitanja, u parlamentu koji ima 736 mesta, poslanici EU će težiti da ograniče obim prenosa PNR podataka.

„Moramo da uspostavimo načine za organizovanje tih podataka da ne bi došlo do izmicanja kontroli i zloupotreba“, izjavila je ona za nemački međunarodni javni servis Dojče vele.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.