Plan Demokratske stranke za besplatne udžbenike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2022, 16:35

Plan Demokratske stranke za besplatne udžbenike

Demokratska stranka je pripremila predlog koji će omogućiti besplatne udžbenike za sve učenike, a istovremeno sprečiti korupciju i monopol na tržištu udžbenika, rekao je danas Vladimir Pešić, koordinator centra Resornih odbora DS. On je na konferenciji za novinare kazao da žele da čuju stavove i sugestije roditelja, nastavnika i šire javnosti, pa će predlog postaviti na sajt stranke i otvoriti javnu raspravu o njemu.

"Zalažemo se za to da država obezbedi sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kojima će se trajno otkupljivati autorska prava od autora udžbenika, koji će potom biti štampani, bez sadašnjih marži izdavača", rekao je dr Goran Radojev, predsednik Resornog odbora DS za obrazovanje.

U predlogu se navodi da će Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja formirati stručne komisije za svaki predmet, koje će ocenjivati kvalitete napisanih udžbenika, saopšteno je iz DS.

Prema rečima Radojeva, komisije će raspisivati konkurse za trajni otkup autorskih prava autora izabranih udžbenika, a najmanje jedan udžbenik će izabrati nastavnici glasanjem putem ankete.

"Udžbenici se potom u elektronskom formatu postavljaju na odgovarajući portal i postaju javno dostupni svim građanima. Svaki nastavnik bira jedan udžbenik od ponuđenih na portalu, a koji će koristiti na nastavi. Na javnom konkursu se potom bira štamparija koja će štampati i distribuirati za svaku školu izabrane udžbenike", pojasnio je Radojev.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.