Izvor: Blic, 10.Sep.2009, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćena školarina za Natašu

Talentovana Nataša Planinčić (21) čiji je sluh oštećen 95 odsto nastaviće školovanje na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, zahvaljujući novčanoj pomoći Ministarstva prosvete. Kako je "Blic” pisao, Natašino školovanje bilo je neizvesno jer roditelji nisu bili u mogućnosti da plate preostale tri rate prve godine fakulteta.

- Presrećna sam jer sad je moje dalje školovanje moguće. Prvu godinu sam "očistila” sa prosekom devet i po. Sad jedva čekam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da krenem na predavanja, jer mi je pomalo dosadno. Volim da učim - kaže ushićeno Nataša, koja ne koristi znakovni jezik, već „čita" sa usana, a govor joj je iako otežan, razumljiv.

Od kako su saznali da je njihova starija ćerka osoba sa senzornim invaliditetom, roditelji nisu prestajali da rade sa njom vodeći je svaki dan na vežbe. Nataša je završila Osnovnu školu za decu oštećenog sluha sa odličnim uspehom i nosilac je Vukove diplome. Od malih nogu je pokazivala talenat za slikanje i iz tog razloga roditelji su joj ispunili želju i upisali je u redovnu školu za dizajn. Prijemni ispit na Fakultetu primenjenih umetnosti je polagala, a da niko nije znao da joj je sluh oštećen. Upisala ga je kao 11. na spisku, što je značilo da nije na budžetu. Školarina u iznosu od 200.000 dinara bila je za roditelje previsoka, tako da su uspeli da plate samo jednu ratu od 33.000 dinara. Bez obzira, Nataši je dozvoljeno da polaže ispite i u njen indeks su upisane skoro sve same desetke.

- Pomogli smo porodici Planinčić i 166.000 dinara je uplaćeno na račun Fakulteta. U predlogu smo novog Zakona koji će podrazumevati pomoć socijalno ugroženim i osetljivim grupama - kaže Zoran Trninić, pomoćnik ministra prosvete za studentski i učenički standard, napominjući da će pomoć ovakvim i sličnim porodicama biti zakonska obaveza Ministarstva.

Neprestana borba četvoročlane porodice je dala rezultate, pre svega kroz Natašine uspehe, koja je iako osoba sa senzornim invaliditetm, uspela 100 odsto da se integriše i teži ka tome da sutra živi od svog rada i znanja. Kako bi pomogla roditeljima, ceo raspust je sa sestrom radila na pumpi na Čukaričkoj padini i prema njenim rečima, to joj nije bilo teško.

U veoma teškoj poziciji

Prema istraživanju koje je sproveo Centar za razvoj inkluzivnog društva najveći broj osoba sa invaliditetom čine osobe oštećenog sluha. Mlade osobe sa oštećenjem sluha su usmerevane da se školuju u specijalnim školama tako da teško dolaze do zaposlenja i oni imaju niske prihode koji se po sadašnjim kriterijumima svrstavaju u siromašne. Prema istraživanju, najveći postotak zaposlenih osoba sa oštećenjem sluha je zaposleno u takozvanim zaštitnim radionicama a oni koji nisu zaposleni su u još težoj situaciji nego osobe sa telesnim invaliditetom jer nemaju pravo na primanja za tuđu negu i pomoć ili invalidninu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.