Plaćaju boravak iza rešetaka

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćaju boravak iza rešetaka

Bogati Njujorčani koji se nađu iza rešetaka moraće ubuduće sami da plaćaju troškove svog boravka u zatvoru. Država Njujork razmatra predlog o uvođenju poreza, nazvanog po najvećem prevarantu u istoriji američke berze, Bernardu Mejdofu koji izdržava kaznu zatvora od 150 godina.

Osim što će morati da čame u zatvoru i da se odreknu blagodeti raskošnog života, bogati Njujorčani koji se nađu iza rešetaka moraće ubuduće sami da plaćaju troškove svog boravka u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatvoru.

Država Njujork razmatra predlog o uvođenju poreza, nazvanog po najvećem prevarantu u istoriji američke berze, Bernardu Mejdofu koji je proneverio više od 50 milijardi dolara i koji izdržava kaznu zatvora od 150 godina, prenele su agencije.

Inicijator ove "Mejdof takse" je republikanski poslanik njujorške skupštine Džim Tedisko koji traži da svi zatvorenici koji imaju prihode veće od 200.000 dolara sami pokrivaju zatvorske troškove u celosti.

Za one, međutim, koji zarađuju manje od 40.000 dolara, zatvorske "usluge" će biti potpuno besplatne.

U nastojanju da smanje zatvorske izdatke, mnoge američke države pribegavaju raznim alternativama, a prema nekim podacima, zatvorenik košta državu između 80 i 90 dolara dnevno.

S obzirom na konstantni rast zatvorske populacije, predlog da deo zatvorenika sam plaća svoj boravak iza rešetaka mnogima deluje kao dobra ideja koja će smanjiti pritisak na javne izdatke.

Slučaj Bernija Mejdofa je dobar primer, a bivši predsednik kompanije "Nasdak" bi godišnje koštao državu 32.040 dolara.

Budući da je osuđen na 150 godina, iako je malo verovatno da će do kraja izdržati tu kaznu, s obzirom da ima 71 godinu, za njegove zatvorske troškove trebalo bi izdvojiti blizu 4,8 miliona dolara, što je manje od vrednosti njegovog doma i drugih luksuznih dobara kojim je raspolagao pre odlaska u zatvor.

Mejdofov stan na Menhetnu na tržištu se procenjuje na sedam miliona dolara.

Mejdof izdržava kaznu u zatvoru "Batner", u Severnoj Karolini, u koji je premešten nakon nekoliko meseci provedenih u njujorškom zatvoru.

"Prečesto se dešava da poreski obveznici moraju da plaćaju troškove bogatih kriminalaca koje, kada jednom izađu iz zatvora, i dalje čeka ogromno bogatstvo", kazao je Tedisko.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.