Plac u Kremnima Handkeu na poklon

Izvor: Politika, 02.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plac u Kremnima Handkeu na poklon

Ponuda iz ovog sela podrazumeva da čuveni pisac može da bira lokaciju, a dobiće pomoć i pri gradnji kuće

Užice – „Volim mnoga mesta u Srbiji, ali mislim da su mi Kremna najomiljenije. I ako ikad budem mogao, tamo bih sagradio kuću. Ne zbog proročanstva, ne znam o tome. U Kremnima ima mnogo drveća i neke divne energije. Tu je u blizini i pruga, vozovi iz Srbije, Bosne, s mora. To je središte Evrope, želudac Evrope. To su Kremna i tu bih voleo da budem." >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tako je austrijski književnik svetskog glasa i provereni prijatelj Srbije Peter Handke u nedavnom intervjuu „Politici" govorio o selu Kremna kod Užica. Pročitali to Kremanci, a s posebnom pažnjom ovdašnji, često u javnosti pominjani, zagovornik (proročkog) turizma Dragan Pjević. Obradovan, rešio on da ispuni želju slavnog književnika. Nudi deo svog imanja, plac u naselju Rajčevina, na poklon poznatom književniku, da Handke tu napravi kuću.

U tu svrhu, seo Pjević (vlasnik turističke agencije „Kremnaturist" i promotor Kremanskog proročanstva), žrtva tri paljevine svojih objekata u zaseoku Tarabići, budući tragač za originalom proročanstva u temeljima jedne užičke kuće, u svom kraju katkad osporavan, ali vrlo uporan čovek svestan značaja marketinga u turizmu – pa napisao pismo Peteru Handkeu i poslao u Francusku gde ovaj živi.

„Sa velikim ushićenjem”, piše Pjević, „pročitali smo u beogradskoj ’Politici’ da su Vam naša Kremna omiljeno mesto i da biste voleli da u njima sagradite kuću. Te izgovorene reči od jedne takve svetske veličine mnogo su nas obradovale, pa i zainteresovale: otkud ste Vi osetili da su Kremna nešto posebno, jer mi na toj ’mistici Kremana’ upravo zasnivamo poslovanje naše turističke agencije. Zbog svega, odlučili smo da Vam sa zadovoljstvom poklonimo plac u Kremnima, na kome biste sagradili kuću i tako postali naš sugrađanin”.

Pisao je još Pjević Handkeu o davnoj prošlosti Kremana („onda kad su nizvodno od Užica živeli krokodili, u Kremnima je živeo narod"), o mestu „skrivene energije", prvoj vazdušnoj banji u kojoj su se još Nemanjići, a kasnije istanbulske age i begovi odmarali, proročanstvu, ovdašnjim kućama za odmor... Pismo poslao, nadajući se skorom dolasku književnika u ovo selo, da primi poklon.

I šta se posle dogodilo, pitamo Dragana Pjevića:

– Bio sam ovih dana u Beogradu, tamo je Handkeov saradnik Zlatko Krasni i razgovarali smo o tome – odgovara nam Kremanac. – Saznao sam da je Handke dobio pismo, da se oduševio našom ponudom i da, uprkos nekim sadašnjim obavezama, planira da uskoro dođe u Kremna.

Na pitanje kakav mu plac poklanja, Pjević kaže da ima nekoliko hektara imanja, a da je za poklon književniku izabrao parče u podnožju prelepe Rajčevine. Normalno je da se za kuću odvoji desetak ari. Ne svidi li se taj prostor Handkeu, dodaje darodavac, u Kremnima su spremni da prikupe novac i kupe u selu plac koji on izabere. Naravno i da pomognu ako uvaženi gost kuću bude pravio. Da se, prema rečima Pjevića, oduže čoveku koji se bori za „srpsku stvar", a da sve ovo bude i u korist razvoja turizma.

Pjević, inače, napominje da je 2002. godine već poklonio jedan plac u Kremnima knezu Aleksandru Karađorđeviću, sinu kneza Pavla.

B. Pejović

[objavljeno: 03.04.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.