Pitanja bez odgovora

Izvor: Blic, 07.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanja bez odgovora

Valjda zato što se dogodio istovremeno sa „zemljotresom” koji je izazvan odavanjem „tajne” u slučaju M. Kovačevića, pažnji javnosti gotovo sasvim je promakao jedan događaj koji ju je i te kako zasluživao. Nepoznato lice je velikom broju medija dostavilo više desetina „ličnih listova” sudija Trgovinskog suda u Beogradu.

O događaju me je obavestila ministarka pravde s molbom da preduzmem sve što mogu. Zbog uslova u kojima radi poverenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za (slobodan pristup informacijama i) zaštitu podataka o ličnosti, ne može da preduzme baš mnogo. Preduzeo sam ono što sam mogao. Javnost sam upozorio da su podaci koje sadrže „lični listovi” po Zakonu o uređenju sudova službena tajna, a da, čak i da nisu, njihovo plasiranje u javnost bi bilo nedopušteno po odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Na sve redakcije apelovao sam da se uzdrže od njihovog objavljivanja. Razgovarao sam i sa v. d. republičkog tužioca i on me je uverio da će nadležno tužilaštvo preduzeti potrebne korake da onaj ko stoji iza svega snosi odgovarajuće konsekvence.

Usledile su dve prijatno iznenađujuće stvari. Prva, odmah, već sutradan. Nijedna, baš nijedna redakcija nije (zlo)upotrebila nijedan od podataka koje im je nepoznati isporučilac stavio na raspolaganje. Druga se dogodila nedavno. Odeljenje Okružnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal saopštilo je da je „isporučilac” otkriven i da će protiv njega pokrenuti krivični postupak.

Tužilaštvo zaslužuje pohvale za efikasno delovanje. Svakako je dobro imati odgovor na pitanje - da li će neko za ovo što se dogodilo snositi nekakvu odgovornost? Ali nikako nije dobro nemati odgovor na mnoga druga. Npr. šta se dogodilo sa „isporučenim” podacima? Da li su „forvardovani”, kopirani, sačuvani? Da li se sme isključiti da su na mestima na kojima ne bi smeli biti? I još važnije, da li se i koliko često sa podacima hiljada „običnih” građana događaju slične stvari, a da o tome nemamo pojma? I najvažnije, da li smemo biti bez odgovora na ova pitanja?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.