Pitali smo RHMZ o lažnim meteorolozima: Ne utičemo na medije, mogu zvati koga hoće

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 18:53

Pitali smo RHMZ o "lažnim" meteorolozima: Ne utičemo na medije, mogu zvati koga hoće

Krajem prošle godine Upravi policije grada Beograda podneta prijava protiv trojice muškaraca "da se lažno predstavljaju kao meteorolozi".

Protiv Ivana Ristića, Đorđa Đurića i Marka Čubrila podneta je prijava "da se lažno predstavljaju kao meteorolozi, da putem sredstava javnog informisanja daju upozorenja, najave, prognoze o vremenu koje su netačne i da šire paniku među građanima na taj način".

Ivan Ristić i Đorđe Đurić odazvali su se pozivu i dali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjave u policiji u Beogradu, dok trećeoptuženi Marko Čubrilo iz Novog Sada još uvek nije dobio poziv za saslušanje.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije za B92.net rekli su da pomenute osobe nisu zaposlene u njihovom zavodu i da nisu radnici RHMZ.

"Mi smo nacionalna služba koja radi u skladu sa zakonom, i s obzirom da je postupak u procesu, isuviše je rano za davanje bilo kakvog komentara", rekao je Goran Mihajlović iz RHMZ.

"Sve informacije zavoda RHMZ-a su uvek blagovremene i dostupne, kao i učešće naših zaposlenih u emisijama. Od uređivačke politike medija, na koju ne utičemo, je da uzmu izjavu od koga oni smatraju kompetentnim i relevantnim", dodao je Mihajlović za B92.net.

Kako je naveo, svi meteorolozi u RHMZ imaju završenu stručnu spremu i kompetencije.

"Što se tiče upozorenja, zavod je nadležna i zakonom definisana institucija koja oglašava upozorenja kada vremenski uslovi nalažu tako nešto, a od medija zavisi na koji način će informisati javnost", rekao je Mihajlović.

Podsetimo, drugi podnosilac prijave, pored Dušana J., diplomiranog meteorologa i pripadnika Ministarstva odbrane, jeste Nedeljko Todorović, čuveni srpski meteorolog koji je više od 40 godina radio u RHMZ, a sada je u penziji.

U njegovoj prijavi stoji da pomenuti "meteorolozi" "nisu završili fakultete, a predstavljaju se kao meteorolozi", preneli su mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zbog vremenskih prognoza završili na saslušanju: "Kolege" prijavom krenule na Đurića i Ristića

Izvor: 24sedam.rs, 12.Jan.2024

Nepoznata grupa ljudi podnela prijave protiv trojice najpoznatijih vremenskih prognozera u Srbiji jer tvrde da se lažno predstavljaju i šire paniku

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.