Pitajte Ferhagena!

Izvor: RTS, 19.Jun.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitajte Ferhagena!

Odgovor na pitanje zašto je najavljen, a zatim izostao razgovor o deblokadi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, svi su tražili od holandskog šefa diplomatije. Ferhagen je međutim, vešto izbegao novinare. Ipak, u izjavi za RTS, rekao je da je primena sporazuma moguća samo kad bude ostvarena puna saradnja sa Hagom.

Nakon što je u sedištu EU okončan prvi sastanak šefova država dvadesetmorice, niko od učesnika samita nije bio voljan da kaže bilo šta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o najavljenom, pa izostalom razgovoru o deblokadi sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

U izjavi RTS-u holandski ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen rekao je da Holandija pozdravlja viznu liberalizaciju za Srbiju i određene trgovinske olakšice, ali da je primena sporazuma moguća samo kad bude ostvarena puna saradnja sa Hagom.

"Primena prelaznog sporazuma počeće kada bude konstatovana puna saradnja sa Tribunalom u Hagu", rekao je Ferhagen.

"Nadam se da će Evropska unija moći da se složi oko primene delova sporazuma, jer je to i u interesu Srbije", rekao je holandski ministar.

Kako je naveo, "bolje je za Srbiju da dobije nešto nego da ne dobije ništa".

Diplomate iz Češke, koja predsedava unijom, rekle da se od razgovora o Srbiji odustalo na zahtev Holandije.

Upitan, na konferenciji za novinare, negde oko jedan sat posle ponoći, da li je prvog dana samita bilo reči o Srbiji ili o Hrvatskoj, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso jednostavno ništa nije odgovorio.

Novinari su holandskog premijera Jana Petera Balkenendea, u sitne sate dok je napuštao samit, pitali zašto nije bilo razgovora o Srbiji, a on je odgovorio da je to pitanje za holandskog ministra inostranih poslova Maksima Ferhagena.

Ferhagen je pak, prema rečima izveštača Bi-Bi-Sija, vešto izbegao novinare i nestao u velikoj crnoj limuzini koja je napustila zdanje Saveta ministara u Briselu.

Nepopustljiv stav Holandije je u sredu u razgovoru za Bi-Bi-Si najavio i član spoljno-političkog odbora holandskog parlamlenta Hans Van Balen, koji je rekao da u njegovoj zemlji i vlada i opozicija smatraju da Srbija još ne sarađuje u potpunosti sa Haškim sudom.

Van Balen je priznao da je Holandija pod velikim pritiskom drugih članica EU koje žele da počne primena sporazuma, ali da neće popustiti.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je da je dobro to što su sve druge zemlje članice EU odbile ono što je bilo predloženo u ponedeljak, a to je da samo nekoliko trgovinskih elemenata bude uključeno u dogovor.

"Dobro je da imamo saveznike u Evropi koji bi rekli isto što i sama Srbija, a to je da i Holandija i Evropa i Srbija mogu da urade mnogo bolje", rekao je Đelić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.