Pita mamu i ženu

Izvor: Politika, 10.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pita mamu i ženu

Svaki četvrti muškarac zabrinut za svoje zdravlje za savet se obraća majci

Istraživanje koje je za cilj imalo razumevanje nekih zdravstvenih navika muškaraca sprovedeno je u Engleskoj, ali su rezultati veoma prepoznatljivi i za ovdašnju mušku populaciju. Kada su zabrinuti zbog svog zdravlja, muškarci se najpre obraćaju ženi ili partnerki. To čini njih 50 odsto. Svaki četvrti muškarac medicinski savet traži od svoje majke.

A odlazak lekaru? Muškarci teško >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odlaze po savet i apotekaru, a kamoli lekaru. Uzrok tome, po mišljenju psihologa, jeste nedostatak samopouzdanja s jedne ili osećanja bespomoćnosti kada se traži tuđa pomoć s druge strane.

Sledstveno tome, svaki sedmi Englez smatra da apotekar nije kompetentan za deljenje zdravstvenih saveta, za razliku od majke ili partnerke.

Istraživanje pokazuje da kada je zabrinut za svoje zdravlje, muškarac se najradije za pomoć obraća nekom članu svoje najuže porodice. Čak polovina muškaraca mlađih od 24 godine za savet bi se prvo obratila svojoj majci. Oni između 25 i 34 godine to isto čine u nešto manjem procentu – 44 odsto "maminih sinova" razgovaraće o svom zdravstvenom problemu sa majkom. I trećina onih između 35 i 44 godine veruje da je u ovakvim slučajevima mamin savet najbolji. A o tome koliko muškarci ne vole lekare svedoči i podatak da bi čak svaki sedmi muškarac radije za savet upitao svoju taštu nego što bi otišao kod lekara.

Što se tiče apotekara , oni nisu tu samo da bi vam prodali tablete protiv glavobolje ili mamurluka. Odlazak u apoteku i savet farmaceuta mogu da pomognu i u veoma važnim simptomima bolesti, upozoravaju engleski lekari. Oni skreću pažnju i na činjenicu da se muškarci zaista veoma slabo interesuju za svoje zdravlje. Majka ili žena, osim ako nisu medicinski obrazovane, ne mogu bolje od stručnjaka znati od čega ste bolesni i koji lek vam je potreban. Upravo zbog ovako neodgovornog ponašanja prema zdravlju mnogi muškarci kasno dolaze kod lekara. Tačnije, većina čeka da se bolest razvije tako da lečenje često traje druže, skuplje je i naravno ishod je često neizvestan.

Pouku nije teško izvući. Nemaran odnos prema zdravlju opasan je po život, a redovne kontrole u skladu sa zahtevima godina neophodne su .

D. P.

[objavljeno: 10.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.