Pistorijus: Procedure za nabavku naoružanja spore i neefikasne

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 19:37

Pistorijus: Procedure za nabavku naoružanja spore i neefikasne

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je kao prioritet u vojnim nabavkama označio brzinu, on je rekao da su dosadašnje procedure spore i neefikasne.

U dokumentu u koji je Rojters imao uvid, Pistorijus navodi da ''vremenski faktor ima najveći prioritet i presudan je kako bi se trupama što pre nabavila odgovarajuća oprema''.

Kako navodi agencija, Pistorijus se suočava sa ogromnim zadatkom da ponovo pokrene nemačku vojsku, Bundesver, posle decenija nedovoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulaganja, od kraja Hladnog rata.

Napredak u popunjavanju praznina u vojnoj opremi je spor, uprkos specijalnom fondu od 100 milijardi evra koji je nemačka vlada uspostavila prošle godine za plaćanje novog oružja, a isporuke oružja Ukrajini dodatno su iscrpile nemačke zalihe.

U dokumentu u koji je Rojters imao uvid, načelnik nemačke vojske Alfons Cimer je rekao da nabavke treba da postanu ''značajno brže, efikasnije i manje birokratske'', jer je rat Rusije protiv Ukrajine primorao Nemačku da što pre podigne stanje pripravnosti svojih snaga.

On je pozvao službenike za nabavke da se odluče za brža rešenja, umesto dugotrajnog razvoja novog oružja.

''S obzirom na vreme i troškove, treba izbegavati tehničke rizike realizacije, kao osnovni princip'', napisao je Cimer u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.