Pismo Uroša Parlića UNS-u

Izvor: NTV.rs, 09.Dec.2013, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pismo Uroša Parlića UNS-u

„Kao prvo i najvažnije izvinjavam se svima koji su snimak protumačili kao moje agresivno i bahato vređanje novinarke .
Niti je to bila poenta, niti cilj, niti je vođen takav psovački razgovor, niti je njoj na bilo koji način izrečena bilo koja pretnja, a psovanje nije bilo upućeno njoj što se iz snimka jasno može da razume.
 Na završetku razgovora je snimljen moj lični komentar koji nije bio upućen njoj. Kako je došlo do toga da ga na takav način ona >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << razume i doživi morate pitati nju i Blagojevića jer su i oni objavili nekompletan snimak- delić našeg celog razgovora .
Kada smo već kod toga, očekujem da novinarka i portal JV objave celi snimak našeg kompletnog petominutnog razgovora (pretpostavljam da imaju snimljeno sve) u kome se, naravno, na vrlo civilizovan način daju informacije o razlozima zatvaranja info centra kao i informacije o otvaranju i lokaciji novog, nakon preuzimanja prostora od kancelarije za Milanski Edikt.
Svega toga naravno nema u vestima, već se spinuju dezinformacije o nepostojanju drugog info centra, mojoj nekulturi, sa pažljivo izabranim komentarima koje sama redakcija JV recenzuje.
Stvar ide i dalje pa se Blagojević danas obraća svojim uredničkim komentarom pod naslovom “Bahato” gde se osvrće na kometare sa istog portala u kojima ljudi kritikuju JV zbog tendecioznog taobloidnog napisa .
Drugim rečima, skreće im se pažnja da ne smeju da uzimaju u zaštitu takvog jednog bahatog primitivca poput mene jer sam duboko uvredio , pretio, čak očekujem da dođemo do podnaslova- životno ugrozio rad nezavisnog novninarstva i rad JV.
 Nakon svih spinovanja verovatno ćemo za par dana doći i do fabrikovanja smrtnih pretnji, kao da sam član kriminalne grupe koja eto sada preti novinarki zbog lošeg naslova (verujem da ste preslušali snimak ).
 Iz snimka se jasno vidi da novinarka nije lično vređana , niti lično psovana, osim ako u Srbiji postoji pravilo da persirate onom koga psujete ili da joj se obraćam u množini.
Ja sam već evo 3 dana izložen medijskom linču JV kroz portal, kroz uredničko filtriranje komentara , kroz pokretanje uključivanja da se stavite u zaštitu novinara za napade-vređanje nečega što ne postoji niti se desilo.
Suština čitavog razgovora za koji me dotična novinarka nije obavestila da se snima ( ako je to u skladu sa zakonom jer ja nisam državni funkcioner ) je da sam reagovao na tendeciozan tabloidni naslov kojim se zamagljuje čitava priča i od nje zatražio objšnjenje o izboru naslova teksta.
To je, da bih Vam primerom ukazao, kao da u naslovu napišete “Uroš Parlić se napio“ a u sledećoj rečenici dodate “vode sa česme” čime smo daleko od dobre novinarske prakse.
Sam kontekst čitave priče o umanjenju mogućnosti stranih turista da dobiju informacije je pogrešan jer turista u Nišu nema, iako se održava prvenstvo sveta u rukometu za žene.
Da li je razlog tome što su reprezentacije koje igraju bez navijača i medijske pažnje, da li je to izbor publike, sada više nije ni bitno.
Važno je napomenuti da se osim utakmica reprezentacije Srbije sve druge utakmice igraju u praznoj hali, da su u Niš dosšli sporadično dve desetine novinara sa kojim preko rukmotenog saveza već sarađujemo kao što smo to radili i tokom predhodnog rukometnog prvenstva održanog u januaru.
Tako da suština čitavog teksta da “rekonstrukcija u prostoru info centra u Voždovoj ulici nanosi štetu turistima u Nišu“ ne stoji od početka do kraja jer turista nema.
Tom prilikom radi info centar u najposećenijoj tvrđavi.
 Danas je Blagojević ponovo obišao novi info centar za koji je juče tvrdio da ne postoji , danas je ponovo slikao , i potpuno je očigledno da je namera da budem na stubu srama i medijski linčujem u čemu je i uspeo videvši komentare u Kuriru i Telegrafu.
Naravno da sam pogrešio što sam dozvolio da u etar odu nepristojne psovke ali ako još jednom poslušate snimak videćete da novinarki nije lično upućena psovka, niti sam je teško izvređao a kamoli pretio , niti psovao, lično.
 Ako pak smatrate i vi i javnost da sam psovke uputio njoj lično OVIM PUTEM UPUĆUJEM JAVNO IZVINjENjE I NjOJ LIČNO I SLUŠAOCIMA TOG SNIMKA , SVIM NOVINARIMA SRBIJE KOJI SMATRAJU DA JE TAKVIM MOJIM NASTUPOM I GOVOROM UGROŽEN RAD I NEZAVISNOST PROFESIJE.“
 
Uroš Parlić

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.