Pismo Milutina Garašanina u Adligatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2018, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pismo Milutina Garašanina u Adligatu

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", u okviru kog su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, otkupilo je izuzetno važno, strogo poverljivo, pismo predsednika vlade i ministra inostranih poslova Milutina Garašanina iz 1886. godine.

Predsednik i osnivač Adligata Viktor Lazić kaže da u pismu Garašanin govori o promeni vlasti u Bugarskoj i o pokušajima Rusije da proširi svoj uticaj na Balkanu čega se Srbija, u to vreme okrenuta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Austro-ugarskoj, veoma plašila.

"Pismo je upućeno gospodinu Lazaru Đokiću, načelniku okruga valjevskog, i na njegovom kraju Garašanin je napisao: 'Ovo pismo po pročitanju povratite mi odma', a za tajnu njegovu stojite mi lično odgovorni'. Veoma su retka pisma koja su tolikog stepena poverljivosti, da ih čak pošaljilac zahteva nazad! Verujemo da će proučavanje ovog značajnog pisma, kao i drugih dokumenata koje posedujemo iz ovog perioda, dodatno osvetliti našu istoriju koju, svakako, nedovoljno poznajemo", kazao je Lazić.

U Adligatu se nalazi jedna od najvažnijih zbirki srpske arhivske građe koja uključuje važan deo arhive porodice Garašanin, dok se drugi deo nalazi u SANU.

Arhiva ovog udruženja raspolaže naročito značajnom dokumentacijom života i rada političara Milutina Garašanina, mada se, među više stotina dokumenata, mogu videti i stranice ispisane rukopisom Ilije Garašanina, najpoznačajnijeg srpskog političara XIX veka, pisca "Načertanija".

Posetioci Adligatovih muzeja mogu čak videti i celu francusku enciklopediju u 20 tomova koja je nekada krasila kabinet ovog srpskog predsednika vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.