“Pismene” i “nepismene” pesme za decu :)

Izvor: Megafon.co, 05.Nov.2019, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Pismene” i “nepismene” pesme za decu :)

“Od malečko do golemo” – zbirka pesama za decu, napisanih na dijalektu, delo je Slavke Vojinović iz Niša. Piše na dijalektu, jer iz iskustva zna da se deca uvek oduševe kada čuju takve pesme.
“Ja ih pitam – hoćete “pismenu” ili “nepismenu” pesmu, oni svi uglas – “nepismenu” i onda je to uživanje jedno, a oni su toliko radosni, srećni. I onda, zašto da im čovek ne ulepša život?”
>> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co <<
Novinar, kamera, montaža: Sonja Urošević
Muzika: Cute Avalanche – RKVC
Što je više dijalekata, to je jezik lepši i bogatiji, kaže Slavka. I smatra da se priče sa juga mnogo lepše pričaju na južnjačkim dijalektima, nego na književnom jeziku.
“Napisala sam monodramu “Da l’ dođomo, kud pođomo”. Doduše, glancam je odavno. I mislila sam, uz nju, da neke niške priče napišem. Vezano za neke znamenite ljude. Ali, znamenite u kom smislu – u smislu što su bili jako duhoviti, što su ulepšavali život nama, gradskoj deci i tako..”, otkriva nam Slavka.
Sada je u penziji, ali se i dalje bavi prevođenjem, a pored pisanja – i slikanjem. Kaže da su je, kad god bi išla na službeno putovanje u Beograd ili Novi Sad, često dočekivali sa olovkom i papirom, da bi zapisivali niške reči.
“Ja sam čitavog života, iako sam prilično pismena, iako ne “grešam u padeži”, što bi rekli, volela ovaj naš niški govor. Meni je mama rođena Nišlijka. Ujka je mnogo lepo, onako baš staroniški pričao i nekako sam oduvek volela taj naš specijalni dijalekt.”
Nole, tatko na tenis! A specijalna je i njena pesma o Novaku Đokoviću koja je na internetu izazvala opšte oduševljenje. Evo prve strofe:
Koj će s tebe Nole,
kad ti ravan nema?
Tepaš gi sve redom,
tu nema dilema.
“Ja sam tu pesmu stavljala na internet i možda dve, tri godine pre nego što je on osvojio US Open. Ali to nije imalo neki odjek. Tada još uvek nije bilo mnogo ljudi, ‘ajde da kažem, kompjuterski pismeno možda, nije stiglo gde treba. I to je bilo prošle godine posle US Opena, kada sam ja stavila tu pesmu još jednom, onako, sva radosna što mogu to da podelim sa ljudima. To je išlo od jednog do drugog, delili ljudi i nekako je završila kod Gorice i Dragana u Buđenju”, priča kroz smeh Slavka.
Na Megafonu možete da pročitate i njenu pesmu ĆUTEK, koju nam je, na naše i vaše zadovoljstvo, dozvolila da objavimo. Ipak, kaže, lično njena omiljena pesma koju je napisala je – Letećo mače. Nju možete čuti u videu ispod.

Kamera, montaža: Sonja Urošević
Muzika: Sunny Looks Good on You – Midnight North
Veliko nam je zadovoljstvo i to što smo saznali da je ponekad i naš A BE leksikOn inspirisao na rad!
 
*Ovaj prilog nastao je u okviru projekta „Prevedi mi na dijalekt“ sufinansiranog iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.