Pirsing na jeziku kojim nepokretne osobe pokreću invalidska kolica

Izvor: Blic, 29.Nov.2013, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirsing na jeziku kojim nepokretne osobe pokreću invalidska kolica

Američki naučnici izumeli su magnetni pirsig koji se stavlja na jezik i omogućava paralizovanim osobama da pokreću invalidska kolica.

Paralizovanim ljudima na jezik se stavlja magnetni pirsing, uređaj nazvan “sistem vožnje jezikom”, koji liči na komad nakita, a koristi se kao džojstik i osobama paralizovanim od vrata naniže pruža mnogo veću slobodu kretanja.

Istraživači iz Bioničke laboratorije Tehnološkog instituta u Džordžiji saopštili su juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je 11 pacijenata uspešno naučilo kako da se kreću u kolicima brzim pokretima jezika u određenom smeru, da savladavaju prepreke i upravljaju kompjuterom.

Tim naučnika iz Atlante i Čikaga uporedio je ovaj metod sa već postojećom i najviše korišćenom tehnikom koja podrazumeva da pacijenti udišu i izdišu vazduh kroz slamku i tako pokreću određene uređaje.

- Eksperiment je pokazao da pacijenti s pirsingom u jeziku malo brže upravljaju invalidskim kolicima, a da tri puta brže igraju video-igrice, rekao je, Mejsam Govanlu, vođa projekta.

Doduše, naučnici priznaju i da su neophodna dodatna istraživanja u realnim životnim situacijama da bi uređaj mogao masovno da se proizvodi.

Uređaj je vrlo jednostavan za korišćenje. Pacijent ima na glavi slušalice sa mikrofonom i one detektuju pokrete jezika. Ako recimo pacijent dodirne određenu tačku na zubima u donjoj desnoj vilici, kreće se udesno.

Slušalice bežično prenose informaciju na smartfon koji pacijent ima kod sebe. Aplikacija zatim šalje komandu na kursor računara da se pokrenu invalidska kolica.

Govanlu planira da pridoda nove aplikacije na smartfon kako bi nepokretni ljudi mogli sami da uključe televizor ili svetlo jednim pokretom jezika.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pirsing na jeziku kojim nepokretne osobe pokreću invalidska kolica

Izvor: Dzungla.org, 29.Nov.2013

Američki naučnici izumeli su magnetni pirsig koji se stavlja na jezik i omogućava paralizovanim osobama da pokreću invalidska kolica.. OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.