Pirotski koreograf završava karijeru

Izvor: RTS, 22.Jan.2018, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirotski koreograf završava karijeru

Pirotski koreograf narodnih igara Siniša Jovanović Baćan u dugogodišnjoj uspešnoj karijeri dobio je mnoga priznanja. Podučavao je folkloru decu u Pirotu i u dalekoj Kini, i upravo to smatra svojom najvećom nagradom: tri i po hiljade mladih kojima je preneo ljubav prema tradiciji.
Siniša Jovanović Baćan, kod koga su folklor učili mladi iz Pirota, ali i mladi iz Kine, kaže: „Ljudi koji nisu dobri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ljudi, koji ne vole igru, koji ne vole pesmu, ne vole lepotu - ne mogu se baviti ovim."

Posle skoro četiri decenije rada, to je njegova definicija folklora. I zbog toga Siniša Jovanović Baćan može slobodno reći da je život - igra.
Ali veoma ozbiljna, jer bavljenje folklorom nije samo učenje koraka. Kroz tu igru odrastaju i vaspitavaju se generacije dece.
Njegovi učenici kažu da je bio veoma strog, ali ih je mnogo toga naučio. Iako odlazi u penziju, kažu da će ostati u kontaktu, pošto neki Baćana smatraju drugim ocem.
Baćanov odnos prema deci, posvećenost i kreativnost uticali su na to da se ljubav prema tradicionalnim igrama u mnogim porodicama - kao i u njegovoj - prenosila s kolena na koleno.
"Kada vam je otac koreograf, normalno je da zavolite folklor. Tako smo brat i ja od malena nogu počeli da igramo - čak smo se i školovali za to, i trudićemo se da nastavimo očevu tradiciju", kaže Baćanov sin Igor.
Pirotski koreograf je svoju igračku karijeru počeo u "Loli" i "Kolu" i stečeno znanje nesebično je prenosio učenicima:
"I srećan sam što sam im pomogao da postanu pravi ljudi. A jedna ovako, predivna stvar koja je naročito meni draga - da su se deca više poveravala meni nego roditeljima o svim svojim životnim problemima."
Baćanovi dugogodišnji saradnici ističu da će im nedostajati njegova energija i iskreno prijateljstvo.
Vanja Bandić, šef orkestra Doma kulture, koji ga poznaje od svoje dvanaeste godine ističe da je duhovit, dobar: "Kad je rad - radimo, šalimo se ... ima sve svoje trenutke".
Slavoljub Jašarević, član orkestra Doma kulture na pitanje šta su naučili od koreografa koji odlazi u penziju rekao je: "Svašta... I o životu, i odruženju ... žurke, pevanje."
Baćanovim odlaskom u penziju završena je značajna etapa u razvoju pirotskog amaterizma. Srećom, ostavio je mnogo dobrih naslednika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.