Pirot, subvencije za zapošljavanje

Izvor: RTS, 20.Apr.2016, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirot, subvencije za zapošljavanje

Zahvaljujući subvencijama za zapošljavanje dvadesetoro Piroćanaca biće u prilici da pokrene sopstveni posao, a osmoro vlasnika malih preduzeća moći će da uposli nove radnike. Ovaj program finansira grad Pirot - preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u saradnji sa filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje.
Dalibor Kolić iz Pirota vlasnik je mašinsko-bravarske radionice već nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina. Nije lako kaže biti preduzetnik i zato mu mnogo znači finansijska podrška.

"Mi trenutno imamo šest stalno zaposlenih radnika i usko smo specijalizovani za zavarivanje. Subvenciju smo dobili da bi proširili posao i uz to naravno, zaposlili novog radnika", kaže Dalibor Kolić, preduzetnik.
"Ovde radim dve godine, radim u struci na poslovima varioc i bravar. Zadovoljan sam uslovima rada, plata je redovna i ja sam srećan što kao mlad čovek imam gde da radim", kaže Miloš Tošić, radnik.
Da bi se pokrenuo sopstveni posao potrebno je, smatraju stručnjaci, najpre ispitati i naći prazan prostor na tržištu. Upravo to je sa 160 hiljada dinara bespovratne pomoći uradio jedan mladi Piroćanac.
"U pitanju je rad vezan za transport, logistiku u oblasti transporta, tačnije  dispečerstvo,  odnosno pokrivanje kamiona, nalaženje boljih tura za plaćeniji posao. A sarađivaću sa kolegama i prijateljima iz Amerike", kaže Borislav Despotović.
U Nacionalnoj službi zapošljavanja i lokalnoj samoupravi smatraju da su ovakvi programi  veoma korisni, jer razvijaju preduzetništvo.
"Subvencije za samozapošljavanje su jedna od najpopularnijih mera, pored programa  stručne prakse koje takođe opština ima, a i za program javnih radova je izuzetno veliko interesovanje", kaže Nenad Petrović, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.
"Nije samo u pitanju subvencija u novčanom iznosu, već se ta lica pre svega i obučavaju pre nego što krenu sa sopstvenim poslom, na koji način zasnovati sopstveni biznis, šta je to bitno, kako razraditi poslovnu ideju i tome slično", kaže Jelena Kostić, direktorka filijale NSZ u Pirotu.
Da bi se barem malo smanjio broj od sedam hiljada 600 nezaposlenih, grad Pirot je za različite programe zapošljavanja ove godine iz budžeta izdvojio oko 14 miliona dinara.
rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.