Pirot ovih dana prestonica pozorišne kulture

Izvor: RTS, 19.Maj.2017, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirot ovih dana prestonica pozorišne kulture

U Pirotu je u toku 53. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić". Večeras, poslednjeg takmičarskog dana nastupaju glumci iz Kraljeva komadom "Plej Andrić" u adaptaciji i režiji Mie Knežević. Festival se završava sutra, dodelom tradicionalnih nagrada.
Iz večeri u veče tražila se karta više i prazna stolica u sali. Za glumce je prava inspiracija igrati pred prepunim gledalištem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i čekati zasluženu nagradu. Jednom rečju Pirot ovih dana živi sa pozorištem i za pozorište, a najčitaniji list je bilten Festivala, koji se štampa svakodnevno.

"Zaista se Pirot ovoga puta pokazao kao pravi domaćin, a da nije tako verovatno ne bi ponovo bio domaćin 8. put ovog festivala, ove značajne manifestacije koja pomera granice u Srbiji i zaista je Pirot ovih dana prestonica pozorišne kulture Srbije i pulsira u znaku pozorišta", kaže Zoran Panić, rednik Biltena.
Svi pozorišni kritičari slažu se u oceni da je festival "Joakim Vujić" najbolja prilika da se sagleda godišnja produkcija srpskih profesionalnih pozorišta južno od Beograda.
"Imam utisak da svuda pozorište sve više zavisi od entuzijazma i ljubavi, onih koji prave predstave, a bogami ove ovde u Pirotu vidomo da mi koji se profesionalno bavimo pozorištem imam ozbiljne obaveze prema publici jer svake večeri su pune sale", kaže Aleksandar Milisavljević, pozorišni kritičar - selektor.
"Meni se čini da gledamo jedan onako poprilično prosečan festival za sada i da možemo da se nadamo da će sledeće godine biti bolji. On je prosečan ne samo zbog besparice, već i zbog načina na koji su autori predstava izvodili svoje zamisli do kraja", kaže Olga Dimitrijević, dramaturg - voditeljka okruglog stola kritike.
Festival se završava u subotu 20. maja, kada će biti dodeljeno 12 nagrada u svim kategorijama. Predstavu u čast nagrađenih tada će izvesti glumci teatra iz Užica.
rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ruža, uvela" na Festivalu "Joakim Vujić": Ništa od Bore nismo izgubili, samo smo malo dodali

Izvor: Blic, 19.Maj.2017

Šeste večeri na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" u Pirotu na kamernoj sceni pozorišta igran je komad "Ruža,uvela" Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja po tekstu Jelene Mijović i u režiji Milana Neškovića...Akteri predstave kažu da je u početku bilo otpora i nepoznanica...

Nastavak na Blic...

I ovaj “Joakim Vujić” bez leskovačkog pozorišta

Izvor: JUGpress.com, 20.Maj.2017, 13:42

LESKOVAC..(Nova Naša reč)..A u Pirotu u toku53.Festival profesionalnih pozorištaSrbije “JoakimVujić”. Počeo 13. završava se 20.maja. U konkurenciji se našlo sedam predstava. Hvala na pitanju, leskovačke neće biti. I nije ovo prva godina da se preskače “Joakim”. Od 2014.godine  do pre...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.