Pirati se pobili oko blaga

Izvor: RTS, 19.Jan.2010, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirati se pobili oko blaga

Tri somalijska pirata ubijena, a tri ranjena u sukobu prilikom podele novca od otkupnine. Na mestu puškaranja napeto, jer obe strane raspolažu teškim naoružanjem, rekao lokalni zvaničnik.

Najmanje tri somalijska pirata su ubijena, a tri su ranjena noćas u međusobnom sukobu u gradu Harader.

"Svađa je izbila u toku dogovora kako da otkupnina bude podeljena među piratima", rekao je agenciji Blumberg Bašir Musa, pirat koji tvrdi da je njegova grupa otela supertanker >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Maran Kentaur".

"Tri čoveka su umrla, a troje drugih je ranjeno tokom unakrsne vatre. Lokalne starešine pokušavaju da posreduje između dve strane", rekao je Musa.

Pirat Musa je rekao da "postoji nepoverenje unutar grupe, jer kolaju glasine da je neki dodatni novac za otkup prebačen na drugi bankovni račun, a da o tome nisu svi obavešteni".

"Situacija u Haraderu je mirna ovoga jutra, jer se lokalne starešine angažuju da posreduju između sukobljenih strana", kaže Abduhab Molim Hasan, jedan od gradskih zvaničnika, dodajući: "Vidimo da se obe strane pregrupišu, a oni su zaista opremljeni teškim oružjem."

Veruje se da je reč o rekordnom otkupu za tanker, teškom sedam miliona dolara, koji je iz vazduha bačen otmičarima na brod 17. januara ove godine.

Supertanker sa dva miliona barela nafte otet je 29. novembra prošle godine na oko 1.300 kilometara od obale Somalije, dok je iz Kuvajta plovio za SAD.

Brod je od otmice bio usidren u blizini luke Hobio, saopštila je Međunarodna pomorska agencija, koja procenjuje da je sirova nafta na brodu vredna oko 150 miliona dolara.

Broj piratskih napada na brodove u Indijskom okeanu, istočno od obala Afrike, povećao se poslednjih godina tri puta, u odnosu na prethodni period.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.