Pirati greškom napali francuski vojni brod

Izvor: RTS, 08.Okt.2009, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirati greškom napali francuski vojni brod

Petorica pirata uhapšena u blizini Somalije, pošto su napali brod francuske mornarice, misleći da je trgovački brod. Verovatno su mislili da je to bezopasni teretni brod, ali su kasnije shvatili da su napravili grešku, saopšteno iz vojske.

Somalijski pirati u dva glisera napali su brod francuske mornarice, jer su ga zamenili sa trgovačkim brodom, saopštila je francuska vojska.

Pripadnici vojske su odmah nakon napada preduzeli potragu za piratima i uhapsili pet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osumnjičenih za napad.

Pirati su otvorili vatru iz kalašnjikova, ali niko nije ranjen, rekao je portparol francuske vojske Kristof Prazuk.

Prema rečima Prazuka, gusari su sa dva čamca pokušali da se ukrcaju na francuski komandni brod "Soma", oko 300 kilometara od obale Somalije.

"Verovatno su smatrali da smo bezopasni teretni brod. Kasnije su shvatili da su napravili grešku, ali bilo je kasno", rekao je vojni zvaničnik.

Francuska je ključni član mornaričke misije EU, koja se bori protiv somalijskih pirata u Adenskom zalivu, između Jemena i Somalije.

Do sada je uhapšeno najmanje 22 pirata, koji su isporučeni Keniji, dok je još 15 osumnjičenih za napade vraćeno u Francusku radi istrage, zato što su napali brodove koji su pripadali francuskim državljanima.

Predsednik Nikola Sarkozi pozvao je na čvršću akciju protiv pirata prošle godine, posle desetina napada na brodove.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.