Pioniri zelene privrede 2030.

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Sep.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pioniri zelene privrede 2030.

Proizvodnja pečuraka iz ostataka kafe, proizvodnja kućica za kućne ljubimce od eko materijala ili sistem za deljenje bicikala – ovo su neke od preduzetničkih ideja iza kojih stoje polaznici treninga za ekološko preduzetništvo koji je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta.

Pobedu su odnele "zelene" ideje koje su, prema mišljenju žirija bile najinovativnije, spremne za implementaciju, imale plan za finansiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ali i vrlo bitnu stavku – potencijal da zaposle mlade ljude. Budući "zeleni" preduzetnici su dobili vaučere za nabavku IT opreme koja će im pomoći da pokrenu posla.

Prvo mesto su podelile ideje Zorane Lanc i Borisa Obrovskog na temu termovizijskog snimanja objekata radi smanjenja osipanja energije i ideja Dejana Letića na temu reciklaža autofiltera za ulje. Nagrađeni su i Milena Tabašević sa predlogom za aplikaciju GreenTrack, Branko Dimitrijević sa idejom za proizvodnju agrobriketa, kao i Aleksa Živković čiji je predlog reciklaža i prevoz pet ambalaže biciklom.

"Razvoj zelene privrede Srbiji može doneti nova radna mesta budući da će potražnja za novim veštinama u mnogim sektorima rasti. U saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta podržavamo razvoj veština, znanja i kompetencija ovih mladih ljudi u oblasti zelenog preuzetništva, jer ulaganjem u mlade ljude i u zelenu ekonomiju stvaramo pionire zelene ekonomije 2030", kazao je Žarko Petrović, programski analitičar u Programu UN za razvoj u Srbiji i dodao da su nam neophodni "zeleni" lideri sa odgovarajućim preduzetničkim veštinama kako bismo izveli Srbiju na pravi put ka dostizanju ciljeva održivog razvoja.

Tromesečni trening je organizovan u okviru projekta "Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF) i UNDP uz kontribuciju institucija Republike Srbije.

Cilj obuke je da mladim vizionarima, zainteresovanim za preduzetništvo i očuvanje životne sredine pruži neophodna znanja i vetar u leđa za pokretanje ekološkog startap preduzeća. Trening je bio namenjen mladim osobama, starosti od 18 do 30 godina, koji spadaju u najugroženiju grupu kada je u pitanju nezaposlenost u Srbiji.

Tokom protekla tri meseca, polaznici obuke su učili kako da razviju svoje preduzetničke sposobnosti, pripreme biznis plan i provere rentabilnost svoje ideje. Predstavljanju ideja i proglašenju pobednika, prisustvovali su i predstavnici privatnog sektora, koji su potencijalni izvor finansiranja za buduće preduzetnike.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.