Izvor: B92, 27.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pilula kanabisa za pet godina

Amsterdam -- Holandska farmaceutska kompanija najavila proizvodnju pilule kanabisa, biljke koja se koristi u lečenju nekih teških bolesti.

U holandskoj farmaceutskoj firmi "Eko farmasjutikalz" prognoziraju da će svetsko tržište ovih medikamenta biti vredno četiri milijarde evra, u čemu bi udeo "Eka" mogao da bude 20 do 30 odsto, izveštava Rojters.

Za sada jedini konkurent holandske firme je kanadska kompanija "Kanasat", koja takođe radi na razvoju pilula kanabisa. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kanada je, inače, prva zemlja koja je odobrila sprej na bazi kanabisa "sativeks" britanske firme "GV farmasjutikalz" kao tretman za obolele od multiple skleroze.

Kompanija "Eko" je saopštila da će kliničke studije i testiranja njihove pilule, koja će se zvati "namisol", početi već u prvoj polovini tekuće godine.

Neke studije su pokazale da medikamenti na bazi kanabisa mogu da budu efikasni u lečenju Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, migrene, kao i da budu od pomoći i kod Alchajmerove bolesti.

U Holandiji je prodaja kanabisa u kafeima tolerisana decenijama, a 2003. to je postala prva zemlja koja je odobrila izdavanje kanabisa na recept radi tretmana hroničnog bola, mučnine, gubitka apetita kod obolelih od raka, kao i side i multiple skleroze.

Korišćenje kanabisa u medicinske svrhe ima dugu istoriju - u Kini je korišćen još pre 5.000 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.