Izvor: N1 televizija, 23.Nov.2018, 10:00 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Pile u sosu od đumbira
Pored toga što je izuzetno zdrav, đumbir je vrlo zanimljivog ukusa pa će sos sa jabukom istaći neutralan ukus piletine.
Sastojci
- celo pile
- 1 veća kisela jabuka
- koren đumbira ili sušen djumbir
- dve pomorandže
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika gustina
- 1 kašika soja sosa
- kuvan pirinač
- peršun
Priprema
U unutrašnjost pileta staviti jabuku, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << a pile spolja i iznutra umereno posoliti. Staviti ga u sud za pečenje, preliti ga uljem i šoljicom vode, poklopiti i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Zatim smanjiti temperaturu i bez otklapanja peći još 60 minuta. Kada je pri kraju, otklopiti da dobije rumenu i hrskavu koricu, a zatim pile izvaditi na tanjir za služenje uz obaren pirinač.
Za sos izvaditi pečenu jabuku iz pileta, očistiti je od kore i semena, pa ostatak izdrobiti viljuškom i pomešati sa sokom od pečenja, struganim komadom djumbira, struganom korom jedne pomorandže, soja sosom, kašičicom šećera i sokom od dve pomorandže i gustinom razmućenim sa šoljom vode.
Kuvati uz mešanje 5 minuta i po ukusu začiniti solju i biberom. Preliti pile pripremljenim sosom i poslužiti uz pirinač.