Pijanci i plotovi

Izvor: Vesti-online.com, 19.Feb.2016, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijanci i plotovi

Sudske odluke, bolje od svih analiza, ilustruju stanje stvari ne samo u pravosuđu, nego i u državi Srbiji. Jedna je nedavno stigla iz Uba sa pečatom tamošnjeg suda koji je stavio tačku na parnicu koja je trajala čitavih 37 godina.

Oni koji su započeli spor oko nasledstva hektara i po njive, odavno su preminuli, a za vreme tog maratonskog i besmislenog procesa u kome se od 1979. godine, kada je započet, raspravljalo, presuđivalo, žalilo, poništavalo i vraćalo na ponovna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << suđenja, sporni komad zemlje, kao i njegovi (ne)suđeni vlasnici promenili su - četiri države.

Slučaj kriminalca Kristijana Golubovića, na sreću, nema tako dug vek trajanja, ali ima specifičnu pravnu, društvenu i političku težinu. Svekolika javnost mesecima se "zabavljala" skandaloznim odlaganjem Golubovićevog odlaska u zatvor gde će ovaj pravosnažno presuđeni narko-diler (koji se izmotavao ugovornim obavezama prema produkciji rijalitija Farma iz kojeg je u međuvremenu izbačen zbog nasilništva) na kraju ipak morati da ode.

Stanje u pravosuđu i srpskom društvu u celini oslikava i postupak sudije iz Čačka koji je mrtav ladan odlučio, verovatno uz pripadajući "honorar" da skloni i sakrije čak 33 potpisane presude kako bi njihovo izvršenje zastarelo i vinovnici nedela ostali nekažnjeni?!

Da je slika boginje pravde u Srbiji već odavno potamnela (tu ne pomaže doterivanje u fotošopu) svedoči i slučaj sudije Vladimira Vučinića, bivšeg predsednika Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, poznatog kao Specijalni sud i predsedavajućeg sudskog veća u važnim procesima, među kojima je i predmet najvećeg srpskog tajkuna.

Vučinić, naime, napušta sudijsku funkciju. Čašu je prelio progon kome je dugo bio izložen jer je Miroslavu Miškoviću, nakon što je ovaj položio jemstvo od 12 miliona evra, privremeno vratio pasoš na šta je, inače, imao pravo.

Sudija je branio kasnije tu svoju odluku i u medijima, zbog čega su ga moćnici ekspresno skinuli sa slučaja i funkcije. Pogrešio je jer se držao zakona, što bi Tito rekao, kao pijan plota.

I Aleksandar Vučić se drži zakona i pravnih obaveza države, naročito onih sa međunarodnim predznakom, kakav je Sporazum Srbije sa Nato koji pripadnicima Alijanse daje odrešene ruke za razne aktivnosti i imunitet pred srpskim pravosudnim organima. Od brojnih kritika zbog ratifikovanja tog nakaradnog dokumenta u Skupštini Srbije Vučić se branio podsećanjem da je njegove temelje udarila jedna od bivših vlasti, što je inače tačno, ali nije dovoljno da smiri lavinu negodovanja koja se obrušila na njegova nejaka pleća.

Zapetljavajući se u problematiku kao pile u kučinu, Vučić je ponudio nove "argumente" za sporazum tvrdeći "zatucanoj većini" (kako se izrazio polažući lani kamen temeljac za "Beograd na vodi") da je Srbiji Nato potreban "kao saveznik da čuva naš narod na Kosovu, da ga ne bi čuvali ti licemeri"?!

Toliko od premijera, i to u danima kada je Srbija slavila Dan državnosti, a on se hvalio kako od Karađorđa uči šta je etika, a od Miloša šta je politika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.