Izvor: Blic, 01.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijaca u Vladi

Pijaca u Vladi

Nebojša Čović, lider Socijaldemokratske partije, postaće novi potpredsednik Vlade Srbije, a petoro poslanika iz poslaničkog kluba 'Za evropsku Srbiju', koji su posle bekstva Bogoljuba Karića pod Čovićevom kontrolom, podržavaće ubuduće kabinet premijera Vojislava Koštunice, saznaje 'Blic' iz izvora bliskih vladajućoj koaliciji.

Ovo će, najverovatnije, biti rezultat pregovora čije se okončanje očekuje krajem nedelje i u kojima, osim Čovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učestvuju ministar finansija Mlađan Dinkić, premijer Koštunica i predstavnici SPO i SDPO. Čovićevo imenovanje, međutim, ne znači da će ministarka poljoprivrede iz G17 plus Ivana Dulić-Marković ostati bez vicepremijerske funkcije, jer Koštunica najavljenim izmenama Zakona o Vladi namerava da uvede još jedno, a možda čak i dva potpredsednička mesta u svoj kabinet.

Naime, nakon odustajanja od prvobitne ideje da posle otcepljenja Crne Gore po automatizmu u Vladu Srbije prebaci trojicu ministara, Koštunica je bio primoran da rekonstrukciju Vlade verifikuje pred poslanicima Republičke skupštine. Ionako labava skupštinska podrška Vladi naterala je Koštunicu da, osim ministarstvima spoljnih poslova i odbrane, kabinet proširi novim resorima, ne bi li time zadovoljio apetite svih partnera.

Kako saznajemo, u ovom aranžmanu priliku je video i SDPO, stranka nastala otcepljenjem od SPO, uslovivši dalju podršku Koštuničinom kabinetu zahtevom da dobije dva resora u Vladi Srbije, od kojih je jedan Ministarstvo kulture. Istovremeno, i Mlađan Dinkić je kategoričan da SPO sa tri poslanika u Skupštini Srbije ne može da vodi četiri resora u Republičkoj vladi. Naš izvor tvrdi da je Dragan Kojadinović već pristao da se žrtvuje kako bi Vuk Drašković ostao na mestu šefa diplomatije, pa će novi ministar kulture biti funkcioner SDPO i zamenik gradonačelnika Kragujevca Saša Milenić.

Jedini problem, čini se i nepremostiv, predstavlja stav supruge lidera SPO Danice Drašković koja traži 'sve ili ništa'. Zbog toga bi lako moglo da se dogodi da SPO dobije 'ništa', jer će Koštunica i bez podrške te stranke sa Čovićevim poslanicima imati stabilnu podršku 132 poslanika. U tom slučaju, novi ministar spoljnih poslova Srbije biće potpredsednik DSS i Koštuničin spoljnopolitički savetnik Vladeta Janković, dok će SDPO, osim Ministarstva kulture, dobiti i Ministarstvo dijaspore. Na funkciji će ostati jedino ministar trgovine Bojan Dimitrijević, koji je još ranije postigao dogovor sa SDPO čiji će kadrovi zauzeti mesta Dimitrijevićevih pomoćnika.

Ukoliko, pak, Danica Drašković bude nadglasana, njen suprug i ministar za dijasporu Vojislav Vukčević zadržaće svoja mesta, a SDPO će na upravu dobiti ministarstvo za omladinu i sport koje će biti izdvojeno iz Ministarstva prosvete. U ovoj opciji, podrška Vladi, sa tri poslanika SPO, narasla bi na 135 glasova u srpskom parlamentu. Takođe, postoji mogućnost da Koštunica iskoristi izmene Zakona o Vladi kako bi uveo i treće potpredsedničko mesto koje bi pripalo DSS.

Podrška socijalista celom aranžmanu, uprkos njihovim najavama da neće podržati ni izbor Dulićeve ni Draškovića, ne dovodi se u pitanje, jer su, kako tvrdi naš izvor, lideri obe frakcije SPS 'premijeru u šaci' zbog umešanosti u aferu 'kofer', odnosno šverc cigareta.

Dejan Vukelić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.