Pevanje na dijalektu

Izvor: RTS, 16.Dec.2019, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pevanje na dijalektu

Caribrodski orkestar iz Dimitrovgrada izdao je prvi ce-de sa izvornim narodnim pesmama centralnog Balkana. Polovina pesama na disku je iz dimitrovgradskog kraja, a članovi orkestra ističu da su im upravo te pesme najdraže i da vole da pevaju na dijalektu.
Pesma „Eleno, mome“ tipična je izvorna narodna iz dimitrovgradskog kraja. Članovi Caribrodskog orkestra neguju staru gradsku muziku centralnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Balkana. Osnovani su pre desetak godina s ciljem promovisanja trajnih muzičkih vrednosti.

„To su pesme koje svi mi znamo, koje su se svirale ovde dugi niz godina. Svako ko seti onih lepih programa Radio Beograda, setiće se i pesama koje su bile na programima 'Kod dva bela goluba', 'Od zlata jabuka'“, kaže Aleksandar Vasov iz Caribrodskog orkestra.
Caribrodski orkestar je spoj mladosti i iskustva. Glavna odlika muzičara je veliki entuzijazam, a sviraju po nekoliko instrumenata.
„Truba mi je u načelu glavni instrument. Sviram od 1961. godine. Sviram frulu, bio sam i u 'Šljiviku'. Sviram usnu harmoniku i okarinu“, ističe Špira Tričkov iz Caribrodskog orkestra.
„Prvo sam krenuo u srednju muzičku školu sa klasičnom muzikom, ali uvek me je privlačila stara narodna muzika Srbije. Mladi više vole moderniju muziku, novokomponovanu, ali ko voli prave vrednosti, voli izvornu muziku“, otkriva Darko Petrov iz Caribrodskog orkestra.
Od deset kompozicija, koliko je na disku, dve su napisali muzičari iz Dimitrovgrada.
„Ostale kompozicije su isto tako narodne sa ovih balkanskih prostora. Tu su lokalne 'Trojanka' i 'Eleno, mome', i nekoliko makedonskih pesama“, kaže Dragoljub Pejčev iz Caribrodskog orkestra.
Pesme su snimljene u studiju bugarskog nacionalnog radija, a izdavač je Narodna biblioteka „Detko Petrov“ iz Dimitrovgrada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.