Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jul.2016, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović ne zna otkud njegovo ime na spomeniku žrtvama Dobojskog logora

DOBOJ - Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, ne zna kako se njegovo ime našlo na nedavno podignutom spomeniku žrtvama Dobojskog logora, a odluku da li ono treba da bude uklonjeno prepušta gradskoj Komisiji za obilježavanje značajnih datuma i izgradnju spomen-obilježja.

"Ja sam se više bazirao kako da napravimo konstrukciju finansiranja, kako da obezbijedimo iz Vlade RS sredstva. Nismo nigdje našli nikakvu podršku, a očekujemo tu podršku. Prema tome, najmanje je važno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da li će ime, da li će gradonačelnik biti izbrisan, to će nas najmanje koštati u finansijskom dijelu", izjavio je Petrović.

On je dodao da je "vjerovatno gradonačelnik dao svoj doprinos za izgradnju spomenika", a na pitanje da li se protivi da njegovo ime bude uklonjeno naveo da će sve što ljudi misle da nije dobro biti izbrisano.

Novak Radojčić, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma i izgradnju spomen-obilježja, nije bio raspoložen za razgovor, te nismo mogli saznati da li će članovi razmatrati pitanje uklanjanja gradonačelnikovog imena sa spomenika logorašima.

Jedan od članova Komisije Dragomir Jović, predsjednik dobojske Organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih boraca i civila, kazao je da je bio član, ali da je vjerovatno razriješen.

Osim njega, članovi Komisije bili su i Bogdan Nikolić, predsjednik dobojskog SUBNOR-a, arhitekta Milomir Vasiljević, autor spomenika, i tadašnji načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu.

Jović je podsjetio da je Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih boraca i civila RS, zatražio da Petrovićevo ime bude uklonjeno sa spomenika.

Ta organizacija namjerava da uputi Vladi RS zahtjev da se pozabavi ovim pitanjem jer je spomenik od republičkog, a ne lokalnog značaja, i ističe da ceremoniji otkrivanja nisu prisustvovali predstavnici RS.

Na spomeniku logorašima, koji je podignut na lokaciji gdje se nalazilo stratište, između ostalog, piše da na stogodišnjicu formiranja logora smrti gradonačelnik Doboja Obren Petrović i Dobojlije rodoljubi podigoše ovo spomen-obilježje u znak nezaborava i opomene.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.