Petrović: Srbija uz pomoć dijaspore, evropski igrač

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2011, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Srbija uz pomoć dijaspore, evropski igrač

BEOGRAD -

Ministar trgovine i poljoprivrede Dušan Petrović izjavio je danas da Srbija želi da postane evropski igrač u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji i pozvao našu dijasporu da učestvuje u toj misiji i ulaže u taj sektor.

"Očekujem i da u naredne dve do tri godine Srbija u potpunosti zaokruži svoju poljoprivrednu infrastrukturu. Tako ne možemo postati velesila, ali možemo da budemo jedan ozbiljni evropski igrač u poljoprivrednoj proizvodnji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prehrambenoj industriji i ovakav pravac može da otvori prostor za bolji život stotina hiljada porodica koje žive u Srbiji", rekao je Petrović je na Skupštini dijaspore i Srba u regionu, u Beogradu.

"Danas se u Srbiji poljoprivredom bavi dva miliona ljudi, odnosno oko 700.000 porodica", dodao je on i rekao da potencijala za ulaganja ima u brojnim oblastima - od proizvodnji mleka, mesa, voća, povrća pa do drugih prehrambenih namirnica.

U kontekstu ove činjenice Petrović je podsetio da je nedavno 12 kompanija dobilo izvozne dozvole za Rusiju, čime se otvorio prostor za plasman na veliko tržište.

On je naveo da kada se razmišlja o ulaganju u Srbiju ne treba zaboraviti sporazume o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa zemljama u regionu, sa Ruskom Federacijom.

Petrović je kazao da su u Srbiji poznate multinacionalne kompanije ušle u preradu kukuruza, soje i drugih poljoprivrednih proizvoda. Reč je, kako je, naglasio o ozbiljnim poslovnim ljudima koji mogu da budu poželjni partneri za buduća ulaganja.

Petrović je rekao da je ova grana ostvarila uspešne izvozne rezultate, te je tako prošle godine izvoz dostigao 2,2 milijarde dolara.

"To je za našu ekonomiju odlična vest", kazao je on i dodao da je samo u prvih pet meseci ove godine izvoz dostigao milijardu dolara, dok je suficit izneo pola milijardi.

Petrović je kazao da je generalno dobra vest da je od početka godine izvoz celokupne privrede Srbije porastao za oko 30 odsto u odnosu na isti period lane.

On je poručio i da će dijasporu kao i sve druge ulagače sačekati tržišna pravila utakmice i jednaka pravila za sve i istakao da je izgradnja tih pravila bio prioritet vlade u dosadašnjem mandatu.

Srećković: Srbija se menja

Ministar za dijasporu Srđan Srećković rekao je da Srbija investitorima iz dijaspore želi da pošalje poruku da se naše zemlja menja i da ide krupnim koracima ka modernoj ekonomiji, gde su strane investicije jedan od prioriteta.

On je podsetio da je od 2.000. godine do danas dijaspora direktno investirala 550 miliona dolara u srpsku ekonomiju i osnivanjem malih i srednjih preduzeća zaposlila oko 25.000 ljudi.

Devizne doznake koje šalje dijaspora iz inostranstva su takođe značajan izvor prihoda stanovništva, napomenuo je Srećković, te je to jedan od razloga "zašto se u Srbiji bolje živi nego što to statistika pokazuje".

On je danas predstavio i multimedijalni investicioni katalog sa ponudom od 193 konkretna investiciona projekta iz 68 opština i gradova u Srbiji.

Najveći deo ovih investicionih projekata - 40,6 odsto odnosi na mogućnost ulaganja u postojeće ili nove kapacitete u turizmu, 20,3 odsto na mogućnosti ulaganja u industrijske zone, 18,7 odsto u infrastrukturu, 9,3 odsto se tiče ekologije, 10,3 odsto su projekti u oblasti agrara i proizvodnje zdrave hrane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.