Petrohemija će prepoloviti plate od 73.000 dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Petrohemija" će prepoloviti plate od 73.000 dinara

BEOGRAD - Pančevačka "Petrohemija" će prepoloviti fond zarada sa 3,5 na oko 1,6 miliona evra mesečno, kao i neto plate koje sada, u proseku, iznose 73.000 dinara mesečno, najavio je danas predsednik upravnog odbora "Petrohemije" Branislav Zec.

Zec je istakao da će sledeće nedelje početi pregovori sa NIS-om i "Lukoilom" o reprogramu duga od 110 miliona evra.

Gubici "Petrohemije" su u prošloj godini iznosili oko 100 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evra, a za tri meesca 2009. oko 35 miliona evra, dok su neizmirena obaveze na kraju prvog tromesečja ove godine iznose 209 miliona evra, naveo je on na konferenciji novinare u Vladi Srbije.

Zec je rekao da je "Petrohemija" sav svoj kapital "pojela" zbog gubitaka i on je sada negativan u iznosu od najmanje 15 miliona evra, što znači da su neizmirene obaveze veće od imovine tog društvenog preduzeća.

"Petrohemija" u proteklih godinu i po dana posluje sa gubitkom, jer joj mesečno nedostaje oko 5,5 miliona evra za nabavku sirovina, energije i pokriće zarada, naveo je on.

U preduzeću postoji višak zaposlenih od najmanje 500 do čak 900 radnika i za nedelju dana biće gotova analiza stanja, najavio je predsednik upravnog odbora i dodao će socijalni program za višak zaposlenih podrazumevati otpremninu od 250 evra po godini staža.

Zbog čitave situacije, "Petrohemija" je od 15. maja u restruktuiranju, a Vlada Srbije je imenovala nove članove upravnog odbora i organe upravljanja, podsetio je Zec i dodao da je upravni odbor 24. juna doneo odluku o privremenom prekidu proizvodnje do mesec dana, da bi se obezbedili uslovi za rentabilan rad u narednom periodu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.