Petričić: Užasan moralni pad nacije, opozicija da se ujedini

Izvor: N1 televizija, 28.Dec.2017, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petričić: Užasan moralni pad nacije, opozicija da se ujedini

Karikaturista Dušan Petričić kaže da smo u prošlosti imali ružne situacije i ratove, ali da nije video ovakav užasan moralni pad nacije. Kaže da je jedino važno da se opozicija ujedini. Sve priče o raznim linijama, kordonima, to je glupost, u ovom trenutku javnost je beskrajno razočarana činjenicom da opozicija ne može da se ujedini, dodaje.

Savet za borbu protiv korupcije Srbije dodelio je nagradu za lični doprinos borbi protiv korupcije "Verica Barać" karikaturisti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Dušanu Petričiću. Potpredsednik Saveta Miroslav Milićević kazao je da je žiri jednoglasno odlučio da nagrada koja nosi ime po bivšoj predsednici Saveta Verici Barać, pripadne Petričiću, jer svojim karikaturama podseća na to "ko smo, šta smo i gde treba da idemo".

Svake nedelje (svojim karikaturama) odgovaram ko smo i šta smo, a ako me pitate gde treba da idemo, to je ka jednoj normalnoj državi, sa institucijama, pravdom, rekao je Petričić gostujući u Danu uživo i dodao: "Zašto tamo ne idemo? Zato što nijedan organ države ne radi posao kako treba, već radi isključivo u svoju korist".

Svaka tema koje se dotaknem ima veze s tim da u ovoj zemlji vlada jedna nezajažljiva korupcija, navodi poznati karikaturista.

Kada mu je uručena nagrada izjavio je da ona treba da ima dodatak – a to je nagrada za neodustajanje i istrajnost na planu korupcije. Treba da se ustanovi nagrada za istrajnost ili neodustajanje, ili da se za svaku nagradu doda premisa - da se ne odustaje, da svako u svom poslu, namerama koje su časne, ne odustaje nikako, ma koliko u tom trenutku izgleda nemoguće da se postigne cilj, pojasnio je u Danu uživo.

Na konstataciju da je samo par medija ispratilo dodelu te nagrade, rekao je da ga to ne čudi: "U medijima postoji jedna televizija, dve nedeljne novine, i jedne dnevne novine - to je ta sloboda o kojoj predsednik govori i iznervira se kad ga pitaju".

Pre nešto više od godinu dana, a nakon sedam godina rada u listu Politika, Petričić je dobio otkaz zbog karikatura Vučića i zahteva uredništva da ih ređe radi.

Kaže da je nakon toga nastavio da čita Politiku i da je prati još mesec dana, nakon čega je shvatio "da su stvari što se uređivačke politike tiče, otišle predaleko" i da ne postoji nijedan razlog da Politiku prati. "Više je ne kupujem".

Odnos prema medijima od tada, ocenjuje, samo se pogoršao. "I mislim da je to za očekivanje".

Pokralo se sve što se moglo pokrasti, čak je i pokraden program opozicije, navodi gost N1, komentarišući današnju situaciju u zemlji.

Postoji samo jedna stvar koju opozicija ima mogućnost da uradi i na tome da dobije veći broj glasova, a to je da se ujedine, kazao je, precizirajući da govori o proevropski orijentisanoj opoziciji.

"Jedino je važno sesti, dogovoriti se i objaviti narodu - mi smo ujedinjeni", rekao je. Ubeđen sam da je to jedina stvar koja bi dovela do većeg broja glasača, dodao je.

"Sve priče o raznim linijama, kordonima, to je glupost, u ovom trenutku javnost je beskrajno razočarana činjenicom da opozicija ne može da se ujedini", istakao je.

Kaže da svaka njegova karikatura nosi vapaj da time pozove ljude da se opamete, i da promene situaciju u kojoj se nalazimo. "Imali smo ružne situacije i ratove, ali ovakav užasan moralni pad nacije ja nisam video za života", naglašava.

U poslednje vreme i moja karikatura zaista izaziva jednu gorčinu, čak i suze, zbog toga zašto moramo da se bavimo ovim temama. A nekad davno pre 10, 15 godina verovao sam da karikatura može da olakša ljudima to, da uz osmeh progutaju tu gorku pilulu, dodaje.

Osvrćući se kratko na novogodišnju rasvetu u Beogradu, kaže da nas vlast časti beskrajnim neukusom za naše pare.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.