Petričić: Pitaju zašto samo Vučić, a on mi i iz rerne izlazi

Izvor: N1 televizija, 30.Jul.2018, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petričić: Pitaju zašto samo Vučić, a on mi i iz rerne izlazi

Karikaturista Dušan Petričić izjavio je u Danu uživo TV N1 da u društvu punom karikatura, takva likovno-satirična forma nije suvišna, i da će kada ova vlast počne da se “sunovraćuje”, biti jasno koliko je karikatura bila važna.

Izložba “Karikature od naših života” otvorena je sinoć u Šapcu. Njom su počeli petodnevni Dani optimizma u tom gradu koje organizuje pokret Novi optimizam. Zajedno su pred publikom na tribini nastupili naši najpoznatiji karikaturisti, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Predrag Koraksić Corax i Dušan Petričić.

Petričić je tim povodom, u Danu uživo TV N1, rekao da posetioci izložbe u Šapcu mogu videti da su pojedini akteri sve prisutniji na karikaturama.

“Postavljaju mi pitanje zašto samo on? Misli se na Vučića, naravno. Pa, zato što je postao neizbežan u našim životima, što ga imamo svakog jutra, od trenutka kad otvorimo mikrotalasnu rernu da ugrejemo čaj, tu se pojavljuje iz rerne, sa rešoa, sa telefona… I logično je da on postane glavni model. Iskreno, voleo bih da se vratim malo na neke stare teme. Povremeno me ljudi pitaju 'što se ne bavite starim temama, što se ne bavite decom?' Mislim da se i te kako bavim decom upravo radeći ovo što sada radim”, istakao je on.

Dodaje i da je do pre nekog vremena imao utisak da je Vučić aktivan u praćenju rada karikaturista, ali da je u poslednje vreme sve manje i manje reakcija vlasti.

Petričić ocenjuje i da je Srbija prešla put od jednog relativno normalnog društva do društva agresije i prostakluka, te da i političari prate karikaturu na tom nivou.

“Ako vidi da su mu prenaglašena usta i liči na idiota, on će da reaguje, ali da li će da razume šta mu poručujemo, pitanje je”, smatra on.

Osvrćući se na rad karikaturista u svetu, rekao je da je njegovo dvadesetogodišnje iskustvo rada u Kanadi potpuno drugačije u odnosu na Srbiju, ali da se nedavno pojavio “svetski idiot” Donald Tramp, i da su vidljive paralele između njegovog odnosa prema narodu i medijima i ponašanja, kako se izrazio, “našeg nazovi predsednika”.

“Imam problem sa tim, žao mi je što se to dešava i na svetskom planu. Ovo je trenutak kada se u celom svetu dešava rogobatna promena, i jedan agresivan nastup politike prema sopstvenim narodima”, rekao je Petričić, ali je dodao i da mu smeta što i narod u Srbiji jedva čeka da se pojavi nešto tako krupno i veliko kao Tramp, i kaže “pa dobro, ima toga i u svetu”.

Na pitanje da li je u društvu punom karikatura, takva likovno-satirična forma suvišna, Petričić je rekao da nije, i da karikatura možda ne može direktno da menja stvari, ali da je ubeđen da će u jednom trenutku kada ova vlast krene da se osipa i “sunovraćuje”, biti jasno koliko je karikatura bila važna.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.