Izvor: B92, 01.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrič: Rambuje bio u interesu SRJ

Hag -- Volgang Petrič pred Haškim tribunalom izjavio da je predlog sporazuma iz Rambujea bio u interesu Jugoslavije.

"Bilo je jasno da su, ne samo Rusija, već i Evropa i NATO, išli na mirni sporazum u Rambujeu, a jugoslovenska strana nije shvatala da je to u interesu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jugoslavije", rekao je Petrič. Kako je navelo Tužilaštvo, Petrič je upoznat s pregovorima o Kosovu u Rambujeu i Parizu, čiji je neuspeh bio razlog za intervenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO-a na Jugoslaviju 1999.

On je bio svedok optužbe na suđenju Milanu Milutinoviću i petorci bivših političkih, vojnih i policijskih funkcionera Jugoslavije, a od septembra 1997. do 1999. bio je ambasador Austrije u Beogradu, odnosno specijalni predstavnik Evropske unije za Kosovo. Petrič je svedočio i na suđenju Slobodanu Miloševiću.

"Imao sam utisak da je gospodin Šainović bio dobro upoznat s događanjima na Kosovu i uvek smo imali korektne razgovore", rekao je Petrič, napomenuvši da su evropski posmatrači imali informaciju da je Šainović nadležan za Kosovo.

Svedok je rekao i da je Miloševiću, početkom oktobra 1998, dato jasno upozorenje da će, ako ne dođe do sporazuma, dejstvovati NATO. "Malo je nedostajalo da već u to vreme dođe do vojne intervencije", kaže Petrič.

On tvrdi da je bilo predviđeno da se sporazum iz Rambujea "preispita i revidira" posle tri godine na osnovu "volje naroda", ali da je ta formulacija u odlučivanje uključila i srpsku i albansku stranu i nije neminovno predviđala referendum, budući da je međunarodna zajednica "naučila lekciju referenduma u BiH".

Međunarodna zajednica je, kako je rekao, naučila lekciju iz BiH gde je referendum doveo do rata. "To nije najbolje rešenje za društva na Balkanu, koja nisu bila demokratije, nego su počivala na etničkoj pripadnosti", pojasnio je svedok.

Optuženi su Milan Milutinović, bivši predsednik Srbije, Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade Jugoslavije, Dragoljub Ojdanić, penzionisani general Vojske Jugoslavije i bivši načelnik generalštaba VJ.

Takođe su optuženi, i to za progon Nebojša Pavković, penzionisani general, nekadašnji komandant III armije VJ i načelnik Generalštaba VJ, Vladimir Lazarević, penzionisani general, bivši komandant Prištinskog korpusa VJ, i Sreten Lukić, penzionisani general policije Srbije.

Oni su optuženi za prisilno premeštanje i ubistva Albanaca s Kosova u prvih šest meseci 1999. Prema optužnici, oni su činili zločinačko udruženje čiji je cilj bila promena etničke slike Kosova. Suđenje je počelo 10. jula 2006.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.