Petoro mrtvih u Pakistana u neuspelom bombaškom ataentatu na pomoćnika premijera

Izvor: Blic, 12.Jan.2014, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petoro mrtvih u Pakistana u neuspelom bombaškom ataentatu na pomoćnika premijera

U bombaškom napadu na pomoćnika pakistanskog premijera danas je u severozapadnom Pakistanu ubijeno pet ljudi, objavila je policija.

Bomba je eksplodirala u oblasti Šangla blizu konvoja Amira Mukama, pomoćnika premijera Navaza Šarifa i bivšeg poslanika, rekao jezamenik generalnog inspektora Abdulah Kan.

- Mukam nije povređen u napadu ali su u eksploziji dve bombe poginula dva policajca i trojica njegovih telohranitelja - rekao je Kan, objašnjavajući da se pomoćnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednika vlade vraćao posle lokalnog plemenskog skupa u Mingoru, glavni grad Doline Svat.

Mukam je u izjavi za lokalnu televiziju rekao da je ovo šesti sličan napad na njega poslednjih godina, ali je i dodao da "teroristi" neće pobediti.

Dolina Svat bila je pod kontrolom talibana od 2007. do 2009, kada ih je iz te oblasti izbacila pakistanska vojska u ofanzivi 2009. godine. Vođa talibana Mula Faslula pobegao je u susedni Avganistan.

On je izabran da vodi pakistanske talibane posle ubistva njegovog prethodnika krajem 2013. u napadu američke bespilotne letilice.

Talibani su ubili hiljade pakistanskih civila, pripadnika bezbednosnih snaga i državnih zvaničnika u kampanji bombaških, samoubilačkih i oružanih napada, nastojeći da sruše vlast i uvedu svoje stroge islamske zakone.

Vladajuća stranka pakistanskog premijera Navaza Šarifa založila se za mirovne pregovore sa ekstremistima od kada je on preuzeo dužnost sredinom 2013. Talibani su pristali na razgovore uz stroge preduslove ali su onda odustali od njih posle napada amričke bespilotne letilice u kojoj je ubijen prethodni vođa talibana Hakimulah Mehsud.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petoro mrtvih u Pakistanu u neuspelom bombaškom atentatu na pomoćnika premijera

Izvor: Blic, 12.Jan.2014

U bombaškom napadu na pomoćnika pakistanskog premijera danas je u severozapadnom Pakistanu ubijeno pet ljudi, objavila je policija. Plemenski skup za objašnjavanje pšolitike: Amir Mukam (C)..Bomba je eksplodirala u oblasti Šangla blizu konvoja Amira Mukama, pomoćnika premijera Navaza Šarifa i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.