Petlov rep za dobro raspoloženje

Izvor: Politika, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petlov rep za dobro raspoloženje

Reč koktel, engleski cocktail, u doslovnom prevodu znači petlov rep. I ima veze sa raskošnim bojama koje krase ovaj deo tela svakog rasnog petla. Veruje se da čitava priča o popularnim mešanim pićima stiže sa američkog kontinenta iz nekih davnih dana kada su borbe petlova na novom kontinentu bile veoma popularne. Tada je bio običaj da vlasnik petla pobednika sasvim ponizi pobeđenog tako što bi mu iščupao deo repa, a svoj trijumf, ako se tako mogla nazvati pobeda njegovog petla, zalije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nekim neobičnim i po svemu posebnim pićem.
U Evropu su kokteli stigli u koferima i sa navikama povratnika Evropljana sredinom 19. Veka. Prva mešana pića koja su se služila u londonskim hotelima bila su namenjena ondašnjim pripadnicima visokog društva, dok je običan svet u pabovima i dalje ispijao viski i pivo. Kao što i danas to čini.

Iz Engleske, popularnost koktela širila se brzo. U Nemačku, Italiju pa čak i zemlju vina, Francusku.

Može se reći da je zlatno doba koktela nastupilo dvadesetih godina prošlog veka uvođenjem prohibicije u SAD. Zabrana točenja alkohola stvorila je oko barmena oreol misterije, moći i elegancije. Kako je količina alkohola bila ograničena, a i da bi krajnji proizvod izgledao što bezazlenije, pića su mešana bez mnogo predrasuda. U ovo vreme kreirani su neki od najpopularnijih koktela današnjice: long ajlend, ajs ti, haibol, džin tonik...

Bez obzira na sve mistifikacije oko pripremanja koktela, uveravamo vas da za njihovo spravljanje u kućnoj radinosti nisu potrebni ni ekstra oprema ni ekstra umeće. Ono što morate imati jeste šejker, prepoznatljiva posuda za mućkanje pića, nekoliko različitih vrsta alkoholnih pića, sveže voće, određene vrste soka, a, pre svega, odgovarajuće čaše i čašica za odmeravanje količine.

Osnovu većine koktela čini jedno od od ova četiri pića: džin, votka, viski ili rum. Zatim dolazi takozvano sekundarno alkoholno piće koje svakom koktelu daje poseban ukus i neki bezalkoholni napitak ili liker za bojenje i konačno formiranje ukusa ove tečne mućkalice. Važno je da pogodite proporcije u kojima dodajete sastojke, ali savete ove vrste možete da dobijete u svakoj boljoj knjizi recepata ili se raspitajte kod šankera u najbližem kafiću. Važna napomena: ovo nije kratak kurs za početnike već kratko podsećanje na istoriju koktela.

Kokteli su lepi za gledanje i svaki majstor za koktele trudi se da njegovo piće već na prvi pogled privuče vašu pažnju. Koriste razne ukrase suncobrane, keksiće, voće. Sve je stvar mašte, a informacija više glasi:

Kokteli se mogu služiti kao aperitivi, znači pre jela, zatim kao didžestivi, posle jela, a mogu se konzumirati i kao long drinks, odnosno pića za duže sedenje ili stajanje... Važno je da ne preterate.

I. Š.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.