Petković: Razgovarali smo o statutu, on je kičma ZSO

Izvor: B92, 16.Nov.2023, 17:32

Petković: "Razgovarali smo o statutu, on je kičma ZSO"

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da se na sastancima u Briselu održanim danas razgovaralo o izradi statuta zajednice srpskih opština.

On je dodao da je to prvi korak u pravcu formiranja ZSO, koje srpski narod na KiM čeka više od 10 godina i dodfao da će se ti razgovori nastaviti.

On je novinarima nakon sastanaka rekao da je zahvalan ekspertima koji su bili u delegaciji Beograda i koji su dokaz da Beograd dijalogu prisupa na odgovoran način.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Oni su jasno govorili o svim aspektima nacrta statuta posebno onom delu koji se odnosi na izvršne nadležnosti, pre svega prostorno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, ekonomski razvoj i da je finansira Beograd", rekao je Petković.

On je istakao da su na dnevnom redu bili i energetika i pitanje nestalih, kao i da i i tu očekujem napredak.

"Razgovori su se vodili sa timom Lajčaka ali i ekspertima EU o ovim temama. Očekujem da nastavimo razgovore u narednom periodu. Statut je veoma važan jer on predstavlja kičmu ZSO i sve mora da bude u skladu sa Sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Nakon više od pet sati razgovora koje smo imali danas u Briselu vraćamo se sa uverenjem da kroz dijalog i kompromisna rešenja možemo da napredujemo u normalitaciji odnosa Beograda i Prištine", rekao je on.

Direktor Kancelarije za KiM naglasio je da je Beograd posvećena strana i apsolutno posvećena miru i stabilnosti i da nam je zato važno da kroz pregovore pronađemo rešenja koja će omoguićiti bolji život srpskom narodu na KiM, jer smo tokom ovih razgovora istakli težinu situacije sa kojom se suočava naš narod i severno i južno od Ibra i sa kojim se eskalarotnim ponašanjem Aljbina Kurtija suočava, a koje pre svega dovodi u pitanje ostanak, osnovna ljudska prava i pravo na život građana na KiM", rekao je on.

On je dodao da je na sastanku istakao i važnost održavanja srpskih izbora na KiM zakazanih za 17. decembar, kao i da je neodrživa situacija koju imamo na severu KiM da nelegalni albanski gradonačelnici vode četiri srpske opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.