Izvor: RTS, 01.Feb.2023, 17:39

Petković: Kurti najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine

Aljbin Kurti iz dana u dan potvrđuje da je on lično najveća pretnja stabilnosti regiona i najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM. Uspostavljanje Zajednice srpskih opština nije obično političko pitanje već je to uslov fizičkog opstanka Srba u južnoj pokrajini, napomenuo je Petković.
"Njegov tvrdoglavi otpor formiranju Zajednice srpskih opština, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stalno smišljanje izgovora za nedelovanje po tom pitanju, potvrda je njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma", kaže Petar Petković. 

"Kurtijeve lekcije o samoproglašenom ‘Kosovu’ kao građanskom društvu vrhunski su bezobrazluk, zato što je njegov programski cilj evidentno stvaranje monoetničke sredine na čitavoj teritoriji južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, i u to se svakodnevno uveravamo svedočeći o zulumu koji čini nad srpskim narodom od trenutka dolaska na čelo privremenih institucija samouprave", rekao je direktor Kancelarije za KiM. 
"Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u okviru briselskog dijaloga Beograda i Prištine, a ako to ne želi da omogući on, omogućiće neko drugi", poručio je Petković.
Ni srpski narod na Kosovu i Metohiji, niti država Srbija, neće odustati od ovog zahteva, kaže Petković i dodaje da uspostavljanje Zajednice srpskih opština nije obično političko pitanje, već je to uslov fizičkog opstanka Srba u južnoj pokrajini.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je da formiranje Zajednice srpskih opština nije moguće jer je, kako kaže, protivno kosovskom ustavu. Poručuje i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Petković: Kurti najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 01.Feb.2023

BEOGRAD- Aljbin Kurti iz dana u dan potvrđuje da je on lično najveća pretnja stabilnosti regiona i najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, tvrdi Petar Petković, direktor Kancelarije za KIM. “Njegov tvrdoglavi otpor formiranju Zajednice srpskih opština, kao...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.