Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticije i protesti zbog "romskog problema"

Kako tvrdi Antifašistička akcija iz Novog Sada, organizacija "Srbska akcija" ubacuje u poštanske sandučiće Beograđana letke koji pozivaju na nasilje nad Romima, iako u samom letku nema direktnog poziva na bilo kakav obračun, već, kako u letku piše, na "javne apele, peticije i proteste".

Mediji javljaju da se leci dele i u drugim gradovima Srbije, ne samo Beogradu.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije najoštrije je osudio ovu organizaciju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Kako je upozorila Antifašistička akcija (AFA) iz Novog Sada na svom Fejsbuk profilu letak sadrži "najprimitivniji oblik fašističke propagande u kom se poziva na nasilje nad Romima koji se apostrofiraju kao uzrok materijalne bede u kojoj većina građana Srbije živi".

- U pitanju je osnovna fašistička doktrina skretanja pažnje sa pravih uzroka ekonomskog stanja. Baš kao što je Hitler tridesetih u Nemačkoj izmislio uzrok ekonomske krize u Jevrejima čime je skrenuo pažnju sa pravih krivaca za stanje u kom se Nemačka nalazila - krupnih kapitalista - tako i danas domaći fašisti umesto u političku elitu i tajkune, upiru prstom u Rome, navodi AFA Novog Sada.

Kako ova organizacija navodi "na svu sreću, građani nisu toliko slepi i naivni da poveruju da je za materijalno stanje u kom se nalaze kriva najobespravljenija i najugroženija etnička grupa u društvu, čijih 99% pripadnika živi u apsolutnoj bedi, ispod minimuma ljudskog dostojanstva".

- Ipak, nalaženje krivca u obespravljenim i bespomoćnim često je lakši izbor, stoga ovo treba ozbiljno shvatiti i suprotstaviti se siledžijama i onemogućiti im da vrše svoju prljavu propagandu, dodali su iz AFA-a.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma prof. Vitomir Mihajlović naglašava da je deljenje ovakvih letaka sramno i da je velika uvreda za sve Rome.

- Osuđujem ovaj postupak gde se bez ikakvog zazora poziva na linč svih Roma. Ovi letci predstavljaju jasnu poruku da Romi nekome smetaju i da su ugroženi. Takođe uvredljivo je i što su prema rečima autora ovog strašnog teksta svi Romi svrstani u isti koš i oni iz nehigijenskih naselja i oni koji su profesori, doktori... odnosno uspešni i ravnopravni članovi društva. Na žalost najlakše je okriviti Rome jer su jadni i nezaštićeni, i kao takvi uvek laka meta, naglašava profesor Vitomir Mihajlović.

Nacionalni savet Roma je zamolio nadležne državne organe da preduzmu odgovarajuće mere protiv počinioca i kazne ih, ali i sve poštene građane Srbije da osude ovaj čin ektremnog nacionalnizma, nacizma i fašizma.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić saopštila je da je podnela krivičnu prijavu protiv osoba koje su kreirale i distribuirale letke organizacije "Srbska akcija", u kojima se poziva na nasilje prema romskoj nacionalnoj manjini. U saopštenju povernica je navela da je podnela krivičnu prijavu "protiv onih koji su kreirali i onih koji distribuiraju i građanima širom Srbije u poštanske sandučiće ubacuju letke koje potpisuje organizacija 'Srbska akcija'". Kako je navela, leci sadrže otvoreni govor mržnje prema romskoj nacionalnoj manjini i pozivaju na nasilje i linč.

"Izneti stavovi prema kojima treba sprečiti, kako se navodi, 'širenje divljih ciganskih naselja' koja predstavljaju 'nehumano okruženje' i koji svojim doseljavanjem donose 'nesnosan smrad, svađe, tuče, porast kriminala', predstavljaju ne samo povredu ljudskog dostojanstva, već i težak oblik rasne diskriminacije, što je zakonom zabranjeno", rekla je Nevena Petrušić i istakla da traži hitnu i odlučnu reakciju nadležnih organa i da očekuje da će javnosti biti upućena jasna i nedvosmislena poruka da se rasizam u Srbiji neće tolerisati.

"Država je dužna da zaštiti slobodu i bezbednost svakog njenog građanina i spreči pretnje, nasilje i mržnju prema nacionalnim ili bilo kojim drugim manjinama", kazala je Nevena Petrušić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.