Peticija za priznavanje statusa roditelja-negovatelja

Izvor: Blic, 16.Jan.2013, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija za priznavanje statusa roditelja-negovatelja

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić potpisao je danas peticiju kojom se traži da zakonom bude priznat status roditelja-negovatelja, čime bi bilo sprečeno da deca s teškim oboljenjima i invaliditetom budu nužno izmeštena iz svojih primarnih porodica.

Omogućavanjem roditeljima tog statusa, bila bi ujednačena ili čak i umanjena mesečna davanja države za te namene, navedeno je u saopštenju.

Peticija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za promenu odgovarajućeg zakona potpisuje se u okviru akcije "Roditelj hranitelj", koju su pokrenula udurženja roditelja "Život" i "Sreća".

Predsednice tih udruženja Bojana Mirosavljević i Sandra Ivanović objasnile su da je inicijativa, koja uključuje i prikupljanje potpisa, data radi promene članova zakona prema kojima deca kojoj je neophodna 24-časovna nega moraju da budu pod nadzorom hranitelja, kako bi roditelji mogli da rade.

- Mi tražimo da se sami brinemo o svojoj deci i da nam u tome država pomogne, na isti način kako bi pomogla i hranitelje - rekla je Bojana Mirosavljević, čije dete boluje od retke Batenove bolesti.

Grujić je, posle potpisivanja peticije, istakao da je to pitanje odavno trebale da bude zakonski rešeno, kao što je to učinjeno i u zemljama našeg okruženja.

Sama bolest dece je teška i potresna stvar za roditelje i ako država im ne pomogne na prvom mestu, potom porodica i poslodavci, onda su oni u sve težoj situaciji, kazao je Grujić i dodao da bi ta peticija trebalo da urodi plodom kako bi se roditelji mogli baviti isključivo zdravljem svoje dece, navedeno je u saopštenju.

Povezane vesti: Daju poslednji dinar da kupe deci moderan mobilni telefon

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.