Peticija da Mening dobije Nobela

Izvor: B92, 12.Avg.2013, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija da Mening dobije Nobela

Vašington -- Jedna američka organizacija za zaštitu ljudskih prava prikupila je više od 100.000 potpisa zahtevajući da Nobelovu nagradu za mir dobije Bredli Mening.

Iz organizacije Ruts ekšn grup kažu da bi norveški Komitet za dodelu Nobelove nagrade tako mogao da popravi svoju reputaciju, koja je srozana nakon odluke da predsedniku SAD Baraku Obami dodeli istu nagradu posle svega nekoliko meseci na funkciji.

"Nad Nobelovim komitetom se nadvio oblak i u ovom trenutku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Bredli Mening potrebniji njima, nego oni njemu", rekao je Norman Solomon, osnivač ove nevladine grupe, pripremajući se da preda norveškom Komitetu peticiju na pet hiljada strana.

Mening je ranije ovog meseca osuđen zbog odavanja vojnih i državnih tajni Vikiliksu i čeka izricanje presude, uz mogućnost da dobije 90 godina zatvora.

Solomon, s druge strane, tvrdi da je upravo otkrivanje podataka koje je Mening dostavio skratilo vojni boravak SAD u Iraku.

Iz Norveške odgovaraju da dodela Nobelove nagrade za mir nije takmičenje u popularnosti i dodaju da broj potpisa neće ni pomoći ni odmoći pri odlučivanju o Meningu.

"Odluka će biti doneta na osnovu zasluga, baziranih na principima koje je postavio Alfred Nobel. Nije neoubičajeno da dobijamo veliku dokumentaciju kojom se podržava određeni kandidat, ali to nema uticaja na Komitet prilikom donošenja odluke", rekao je direktor za istraživanje Komiteta Asle Toje.

Ko će biti dobitnik ovogodišnje Nobelobe nagrade za mir biće poznato 11. oktobra.

Ukupno je 259 pojedinaca ili grupa nominovano za ovu prestižnu nagradu, među kojima su, pored Meninga, i Malala Jusufzai, pakistanska devojčica koju su talibani pokušali da ubiju zbog zalaganja za školovanje žena, kao i predsednici Kolumbije i Mjanmara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Peticija da Mening dobije Nobela

Izvor: Akter, 12.Avg.2013

Jedna američka organizacija za zaštitu ljudskih prava prikupila je više od 100.000 potpisa zahtevajući da Nobelovu nagradu za mir dobije Bredli Mening

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.