Peticija: Srbija da tuži Crnu Goru Evropskom sudu za ljudska prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2020, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija: Srbija da tuži Crnu Goru Evropskom sudu za ljudska prava

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti predalo je danas Vladi Srbije inicijativu koju je potpisima podržalo 10.000 građana, kojom se od države traži da Evropskom sudu za ljudska prava podnese predstavku protiv Crne Gore zbog kršenja ljudskih prava Srba i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Predsednik tog udruženja Savo Manojlović rekao je novinarima da tužbu treba podneti zbog toga što je u Crnoj Gori ugroženo pravo na imovinu SPC, pravo na pravično suđenje, pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na slobodu veroispovesti, a na delu je i diskriminacija.

Kako je objasnio, sve će biti brže i lakše ako pred sudom u Strazburu tužbu pokrene država, jer ako to urade pojedinci iz Crne Gore ili SPC slučaj može doći pred Evropski sud za ljudska prava tek kad se iscrpe sva pravna sredstva u toj državi, što može potrajati i desetak godina.

Manojlović je iz prakse suda u Strazburu naveo slučajeve Irske protiv Velike Britanije i Kipra protiv Turske.

On je ocenio da je tužba jedino i najefikasnije pravno sredstvo kojim Srbija može da zaštiti svoje sunarodnike i crkvu u Crnoj Gori, jer davanje diplomatskih i političkih izjava neće rešiti problem.

Prema mišljenju Manjolovića, rešavanjem spora pred sudom u Strazburu postoji mogućnost da se spor reši mirno i zato će udruženje na čijem je čelu nacrt tužbe besplatno ustupiti Vladi Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Manojlović (UZUS): Država Srbija je ta koja bi trebalo da podnese tužbu

Izvor: Beta Video, 28.Jan.2020

BEOGRAD - Predsednik UZUS-a Savo Manojlović podsetio je da Srbija, kao zemlja potpisnica Konvencije za zaštitu ljudskih prava, može da tuži drugu državu ``što je u ovom slučaju realan put da se zaštite ljudska prava u Crnoj Gori``. „To je brže i efikasnije nego da to učini Srpska pravoslavna...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.