Peti oktobar: Dan kada je otišao Slobodan Milošević

Izvor: Mondo, 05.Okt.2018, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peti oktobar: Dan kada je otišao Slobodan Milošević

Na današnji dan, pre tačno 18 godina, stotine hiljada ljudi srušile su režim Slobodana Miloševića. Evo kako je to izgledalo...

Tog 5. oktobra 2000. na velikim demonstracijama okončana je vladavina predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića i taj dan se smatra prekretnicom u novijoj srpskoj istoriji, a dugo je bio i nezvanični "praznik demokratije".

Demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Na izborima 24. septembra 2000. Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice.

Demonstranti su na plato ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u Skupštinu, ali bezuspešno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povređeno je 65 ljudi.

Slobodan Milošević je u aprilu 2001. uhapšen zbog finansijskih malverzacija, a dva meseca kasnije je izručen Haškom tribunalu gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Iz Skupštine 5. oktobra nestalo 60 skupocenih dela

Petooktobarska krađa i dalje nije rasvetljena u potpunosti- u demonstracijama građana protiv izborne krađe 5. oktobra 2000. godine, iz zbirke Skupštine Srbije, koja je tada obuhvatala 156 dela, ukradeno je ili uništeno u požaru njih 60, dok su mnoga oštećena.Pojedini ukradeni predmeti su pronađeni.

Umro je 11. marta 2006. od infarkta, u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala. Njegovi posmrtni ostaci dopremljeni su iz Haga u Beograd četiri dana posle smrti, da bi njegovo telo 16. marta bilo izloženo u holu zgrade Muzeja "25. maj" u okviru muzejskog kompleksa na Dedinju.

Sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, 18. marta 2006.

Socijalistička partija Srbije (SPS) čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider deceniju, vratila se na vlast 2008. godine postavši deo vladajuće koalicije, čiju je okosnicu činila Demokratska stranka, sa kojom je, potom, potpisala deklaraciju o političkom pomirenju.

U koalicionoj vladi ovog puta je sa Srpskom naprednom strankom kao stožerom, a lider SPS Ivica Dačić je ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsednik vlade.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.