Peterle: Slovenačka demokratija u krizi

Izvor: Vesti-online.com, 07.Apr.2010, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peterle: Slovenačka demokratija u krizi

Stanje slovenačke demokratije je sada zabrinjavajuće, pre svega zbog nedovoljne snage pravne države, izjavio je Lojze Peterle, predsednik vlade Slovenije izabrane na prvim višestranačkim izborima, održanim 8. aprila 1990. godine.

"Danas doživljavamo otklon od demokratskog i državotvornog naboja od pre dve decenije", ocenio je on, u izjavi nacionalnoj agenciji STA.

Označivši izbore iz 1990. godine kao najvažnije u slovenačkoj istoriji i kao ishodište za demokratiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i evropsku perspektivu zemlje, Peterle je dodao da je politička slika Slovenije danas manje uravnotežena i manje evropska nego tada.

"Brinu me govor mržnje, stranačka podmetanja i malo spremnosti za širu saglasnost o ključnim pitanjima", rekao je Peterle, sada poslanik Evropskog parlamenta.

Za slovenačku levicu koja je sada na vlasti, on je rekao da je okrenuta prošlosti, jer nema jasan koncept razvoja, a kao dokaz te naklonosti ka starom protumačio je nedavno davanje Titovog imena jednoj ulici u Ljubljani.

Desnicu je ocenio kao slabu i razjedinjenu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Peterle: Zabrinjavajuće stanje slovenačke demokratije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2010

LJUBLJANA - Stanje slovenačke demokratije je sada zabrinjavajuće, pre svega zbog nedovoljne snage pravne države, izjavio je Lojze Peterle, predsednik vlade Slovenije izabrane na prvim višestranačkim izborima, održanim 8. aprila 1990. godine..."Danas doživljavamo otklon od demokratskog i državotvornog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.