Izvor: Politika, 05.Avg.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petar Pan

Nedođija na pola puta od Gibraltara i Makarske do Soko Banje i Guče

Ovog leta svi kao da su dobili krila i pretvorili se u Petra Pana, dečaka koji ume da leti. Preplanuli, hvale se da su bili na zasluženom odmoru ili su radili neku tezgu, to jest u diskotekama duž morske obale, od kojih jedna nosi ime letača Petra Pana.

Letnja skrivena mesta predstavljaju raj za paparace, koji su ime dobili po foto-reporteru koji ide uz Marčela Mastrojanija u Felinijevom filmu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Dolče vita” i slika švedsku divu Anitu Ekberg koja se kupa u rimskoj fontani. Erotski naboj scena slatkog života od pre pet i po decenija uz malo mašte dograđuju ovdašnje estradne zvezde koje kao da su školovane u istom katoličkom internatu sa slavnim rediteljem.

Posle „Oluje” hrvatska obala je izgledala daleko kao imaginarna zemlja Nedođija. Oprezni pogledi su bili uprti na drugu stranu samo sa crnogorske obale preko Prevlake.

Sada se ponovo čuju gotovo zaboravljena imena gradova, uz Herceg Novi, Novi Vinodolski, Lovran, Makarska, Opatija.

Prvi prodor napravile su estradne zvezde. I najsjajnije među njima kao što su Brena i Ceca. Vidljivi i nevidljivi nosioci vlasti, kao i posednici velikog bogatstva ne zaostaju.

Lako se preleće iz mesta u mesto, ali nije uvek lako morem broditi.

Vlasnik TV Pink Željko Mitrović ispašta jer Srbija nema more, pošto mu je u hrvatskom moru zaplenjena luksuzna jahta sa šest kabina i dve palube koja je doplovila iz teritorijalnih voda Crne Gore.

Najnovija presuda opštinskog suda u Dubrovniku nalaže da se luksuzna lađa firme sa sedištem u Gibraltaru oduzme vlasniku iz Srbije jer nije bio na njenoj palubi kada je uplovila u hrvatske vode. Pri tom, vlasnik nije platio kaznu u iznosu od dva miliona evra. Na brod koji vredi oko deset miliona evra bila je ukrcana posada iz Hrvatske, što je protivno zakonu, stoji u obrazloženju presude ovog komplikovanog procesa koji datira iz 2011. godine.

Isprepletane oficijelne granice u regionu nezvanično s neobjašnjivom lakoćom, kao što su nastale, prestaju da postoje. Ne samo Makarska, Split, nego gotovo celo dalmatinsko primorje i na severu do Istre, Vrsara, Poreča, Rovinja, posebno dragog Beograđanima.

Petar Pan je hvalisavac, pa tako i sadašnji njegovi sledbenici ne taje da su bili na plažama pored mora u svojim vilama.

Vladimir Bulatović Vib je u svoje vreme pisao o tada jugoslovenskoj trobojci: plavo more, bele vile, crveni drugovi. U međuvremenu, drugovi su se pogospodili, a more je ostalo plavo. Male vile pokraj mora stoje i, kako se navodi u reklami za jednu od njih na cavtatskoj rivijeri, a važi za sve ostale – ko ima para nek izvoli.

Stiven Spilberg je pomogao Petru Panu da odraste i nestašni dečak je zaboravio svoju postojbinu, zemlju Nedođiju. Sada se pamćenje vraća, bar na pola puta.

Pored hrvatske obale, hrvatskom premijeru ne smetaju Maldivi i Mauricijus. Ono što Zoranu Milanoviću nije palo na um, predsedniku srpske vlade jeste. Premijer Aleksandar Vučić je zatražio od članova svog kabineta da ličnim primerom pomognu ekonomiji zemlje, a sam se opredelio za dvoipodnevni letnji odmor na Borskom jezeru. Poručio je da bi trebalo koristiti lepote na kopnu i uživati u njima. „Žikina šarenica” to podržava, pa kreće u livade, na svadbe i sabore od Kokin Broda do Soko Banje.

Ivo Andrić je voleo Soko Banju, a Radomir Andrić, koji je sada na čelu književničke asocijacije (prilikom upoznavanja nobelovac je mladom kolegi prezimenjaku rekao: „Pa mi smo svojta”) ove godine biće glavni domaćin trubačima u Guči.

Sladak život na ovoj skupoći nedokučiv je za običan stalež. Siromaštvo i kontejneri su tema za jesen. Petar Pan ima, kako je kostimiran u filmovima i pozorišnim predstavama, odeću od jesenjeg lišća.

Muharem Durić

objavljeno: 05.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.