Pet odsto najviših funkcionera nije dostavilo izveštaje o imovini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2010, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet odsto najviših funkcionera nije dostavilo izveštaje o imovini

BEOGRAD - Agenciji za borbu protiv korupcije pristiglo je 14.643 izveštaja o imovini funkcionera, izjavila je danas direktorka Agencije Zorana Marković.

Markovićeva je na konferenciji za novinare rekla da je više od 95 odsto republičkih funkcionera na najvišem nivou već dostavilo svoje izveštaje.

Ona je navela da je Agenciji pristiglo oko 1.300 izveštaja po isteku roka, ili kao nepotpuni, odnosno da su podneti na starim nevažećim obrascima.

"U toku narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dana funkcioneri će dobiti obaveštenje o tome o kakvom se propustu radi i šta treba otkloniti", rekla je ona.

Markovićeva je istakla da dinamika u pristizanju izveštaja nije bila ravnomerna. Prema njenim rečima, do 20. januara pristiglo je oko 3.000 izveštaja, a svi ostali stigli su poslednjih dvadesetak dana.

Ona je navela da Agencija i dalje prima izveštaje, ali da se svi oni koji nose pečat zaključno sa 2. februarom tretiraju kao izveštaji po isteku roka.

Prema nekim procenama, od 15.000 do 30.000 funkcionera trebalo bi da podnese izveštaje Agenciji, a rok za predaju imovinske karte istekao je 31. januara.

Šabić: Uznemirujuća nespremnost političara

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je danas kao uznemirujuće prve vesti o broju funkcionera koji su prijavili svoju imovinu, jer je izveštaj o imovini podnela tek polovina onih koji su bili u obavezi da to učine.

"Prve vesti o broju prijava imovine su uznemirujuće i potvrđuju 'poslovničnu' nespremnost političke elite da ispune zakonsku obavezu, iako je rok za podnošenje imovinske karte istekao", rekao je Šabić reagujući na objavljen podatak Agencije za borbu protiv korupcije da joj je stiglo nešto više od 14.600 prijava funkcionera.

Šabić je podsetio da je na osnovu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ipak značajno proširen broj funkcionera koji su u obavezi da podnesu imovinsku kartu tom telu.

Prema njegovim rečima, Zakonom o rešavanju sukoba interesa ranije je bila isključena mogućnost pristupa javnosti bilo kakvim podacima, osim platama iz budžeta, dok je sada situacija značajno drugačija.

Proširen krug funkcionera

Agencija za borbu protiv korupcije do sada je dobila više prijava o imovini, nego što je republičkom Odboru za sukob interesa ikada dostavljeno, rekao je Tanjugu član odbora te Agencije Zoran Stojiljković.

Stojiljković je rekao da je, prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji se primenjuje od 1. januara, proširen krug funkcionera koji su u obavezi da podnesu izveštaj o imovini, jer se, kako je objasnio, funkcionerom smatra svako lice čije je imenovanje potvrđeno u republičkom ili lokalnom parlamentu.

"To se odnosi na lica koji imaju pozicije u javnim institucijama, ustanovama i preduzeća gde država ima značajan ulog", kazao je Stojiljković.

On je napomenuo da funkcioneri imaju obavezu da podnesu imovinsku kartu za sebe i članove uže porodice - životnog saputnika i maloletnu decu ukoliko žive sa njime.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.