Pet kljucnih razloga zbog kojih smo srusili Hrvate

Izvor: medio.rs, 18.Avg.2016, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet kljucnih razloga zbog kojih smo srusili Hrvate

Kockasti su sigurno u podsvesti imali gubitnički mentalitet i istorijat duela sa Orlovima u kojima su uvek izlazili kao gubitnici, ali osim toga, izdvajaju se još neki prelomni momenti i faktori

Srpski košarkaši su u neverovatnoj završnici protiv Hrvatske u četvrtfinalu uspeli da pobede velikog rivala i da se domognu polufinala sa Australijom i borbu za medalje.

Delovalo je posle treće četvrtine da će to biti rutinska pobeda Orlova, ali je ipak došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << do infarkt završnice, koja je rešena u poslednjim trenucima sa penala.

Pobednički mentalitet i istorijat duela u kojima smo uvek pobeđivali Hrvate u neizvesnim završnicama sigurno je jedan od faktora koji nije zanemarljiv, a osim toga, izdvojili smo još nekoliko, koji su doneli prevagu i presudili u meču koji je bio više od igre.

1. NIKOLA JOKIĆ

Foto: Guliver/Tom Pennington/Getty Images

Iako je debitant u reprezentaciji, pokazao je neverovatan pobednički karakter i srce! Kada je bilo najbitnije, kada se lomio meč u penal završnici tražio je loptu. Dva puta su ga Hrvati faulirali, misleći da će mu ruka zadrhtati, ali je Nikola pokazao mirnoću i junačko srce.

Četiri vezana bacanja je pogodio i rešio meč. Hrvati nisu mogli da se vrate posle +4. Jokić je na kraju imao 12 poena, 3 skoka i tri asistencije, ali je njegov doprinos nemerljiv.

2. SRCE U ZAVRŠNICI I POBEDNIČKI MENTALITET U DUELIMA SA HRVATIMA

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Bilo je velike drame u samoj završnici. Srbija je imala čak +14 na početku poslednje deonice, ali je onda Hrvatska zaigrala na sve ili ništa, pogađali su trojke, skakali u napadu i prišli na samo jedan razlike.

Ipak, tada je proradio onaj pobednički mentalitet koji postoji kod košarkaša Srbije uvek u duelima sa Hrvatskom, a to je i kod ”Kockastih” sigurno bilo negde u malom mozgu.

Naši košarkaši su u najtežim trenucima, dok su protivnici bili u velikom naletu, uspeli da ih zaustave, što je odlika velikih šampiona i velikog srce. I kada nije išlo.

3. FAKTOR SALE ĐORĐEVIĆ

Foto: Marko Todorović

Ne selektor nego baš Aleksandar Đorđević. Sale je veliki šampion, veliki košarkaš koji je osvojio sve što se moglo osvojiti tokom igračke karijere u reprezentaciji, a to iskustvo i znanje, kao i pobednički mentalitet prenosi i na svoje igrače kao trener.

Znao je da im udeli pravi savet u završnici kada je krenuo nalet Hrvata na dva minuta pre kraja. Njegova uloga je bila odlučujuća i za poluvreme, gde su takođe pre toga Hrvati bili u naletu.

Nakon poluvremena je smirio igrače i krenula je rapsodija Orlova u trećoj deonici, posle koje je stvorena i odlučujuća razlika.

4. KUCANJE RADULJICE PREKO ŠARIĆA

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

I simbolično, ali i po značaju, ovaj potez, koji je bio i potez meča, zaslužuje da se nađe među ključnim momentima. Tada je Srbija po prvi put povela u drugom poluvremenu, nakon što su Hrvati imali veliku seriju krajem druge četvrtine.

Adrenalin je kod naših košarkaša skočio do maksimuma, dok su Hrvati do kraja treće četvrtine bili u nokdaunu, pa je Srbija taj deo igre dobila sa čak 20 razlike (34:14).

Foto: Tanjug/AP

Treba napomenuti i da je ovo totalno izbacilo Šarića iz ritma, koji nije mogao da se sastavi do kraja. Samo nekoliko minuta posle toga zbog nervoze je dobio tehničku, zatim je promašio dva bacanja, jednu loptu bacio u aut i imao korake.

I sam je posle jedan od glavnih igrača Hrvatske priznao da je meč odigrao kao pi*ka, a za to je sasvim sigurno ”kriv” Raduljica.

5. STEFAN MARKOVIĆ

Foto: Tanjug/AP

Čovek TIM! Nije čudo što je upravo on jedan od omiljenih igrača svih selektora Srbije prethodnih godina i zbog koga je neizostavan član reprezentacije u svakom ciklusu.

Doneo je prevagu u trećoj četvrtini, kada je krenula neverovatna serija Srbije, a koliko je ginuo u odbrani nema potrebe ni gooriti. Upravo odbrana u poslednja dva minuta bila je i ključna, a naravno, Marković je bio na parketu i dao značajan doprinos da se odbrani jedan od ključnih napada u poslednjem minutu, u kome Hrvati nisu uspeli da upute šut na +3 za Srbiju.

Ukoliko imate nešto što biste vi izdvojili kao jedan od faktora, napišite nam u komentaru.

(D. U.)

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.